Jambon wil 20 extra agenten om IS op internet aan te pakken

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) © Belga

Tien à twaalf agenten speuren momenteel naar radicale boodschappen die jihadisten op het internet posten. Dat aantal wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) optrekken naar een dertigtal agenten, zo schrijven Het Nieuwsblad en de kranten van Sudpresse maandag. “Het is een preventieve aanpak van radicalisering.”

Gemiddeld 90.000 berichten verschijnen er elke dag op sociale media, gepost door gebruikers die Islamitische Staat (IS) steunen. Om die berichten in België op te sporen, richtte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon onlangs een politie-eenheid op.

De Internet Referral Unit (IRU) neemt vervolgens contact op met diegene die het bericht gepost heeft. “Als die persoon het bericht niet zelf verwijdert, kan een magistraat de politie het bevel geven dit bericht te laten verwijderen”, zegt de woordvoerster van Jan Jambon.

De cel maakt deel uit van de Directie voor de Bestrijding van de Zware en Georganiseerde Criminaliteit. Momenteel werken daarvoor zowat tien à twaalf agenten, maar dat aantal wil de minister optrekken naar een dertigtal speurders.

Verschillende parlementsleden uitten hun bezorgdheid over de werking van het team. Ze vragen zich af of de politie-eenheid, die anonieme controles uitvoert onder een pseudoniem, wel legaal handelt. Volgens Jambon zijn de internetpatrouilles volledig in regel met de wetgeving. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content