Japan arresteert Bitcoin-baas voor fraude

© .

De voormalige baas van de bitcoinbeurs Mt. Gox. Mark Karpeles (30) is gearresteerd in Japan. De man zou in 2013 hebben ingebroken in het computersysteem van de beurs, voor zijn eigen voordeel. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo.

Mt. Gox was het grootste handelsplatform voor de digitale munt Bitcoin. Toen de beurs in 2014 ter ziele ging, zouden door een veiligheidsprobleem met de software grote hoeveelheden bitcoins zijn gestolen door hackers.

De gestolen bitcoins hadden een waarde van enkele honderden miljoenen euro’s. Toen de stekker uit de website van Mt. Gox getrokken werd, zorgde dat wereldwijd voor grote onrust. De waarde van de bitcoin zakte toen ook behoorlijk.

De Europese Bank Autoriteit (EBA) waarschuwde vorig jaar al voor virtuele valuta zoals bitcoins. Banken zouden er verstandig aan doen ze te mijden totdat duidelijke afspraken zijn gemaakt om misbruik te voorkomen.

Virtuele munten liggen al een tijdje onder een vergrootglas van toezichthouders en justitie omdat ze gevoelig zijn voor criminaliteit en het witwassen van geld.

(FT i.s.m. AutomatiseringGids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content