Java SDK 8 in 2013

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De SDK voor Java Standard Edition 8 staat ingetekend voor medio 2013.

De SDK voor Java Standard Edition 8 staat ingetekend voor medio 2013, terwijl het werk aan Java EE 7 voortgaat.

Na de intro Java SE 7 was het uitkijken wat JavaOne in San Francisco zou brengen inzake de toekomst van Java, in casu Java 8. Een aantal ‘goodies’ waren immers uit Java 7 weggelaten om de introductie ervan te versnellen, met dan volgens plan de software development kit (SDK) van Java 8 tegen laat 2012. De afweging van ‘features versus stability’ zet Oracle er evenwel toe aan te streven naar een nieuwe versie om de twee jaar. Dat verzet Java 8 dan ook naar 2013, zij het dat er nog tussentijdse versies van Java 7 kunnen worden verwacht. Nieuw – en op applaus onthaald – was de aankondiging dat de Java 7 SDK preview voor MacOS nu beschikbaar is.

Uit de strategiesessie kon tevens worden geplukt dat JavaFX de ‘long term’ client in Java is, met sterke cross platform mogelijkheden. Zo werd Java ook op Apple IOS getoond. Wat de ME editie van Java betreft, zal de kloof met SE worden gedicht.

Voorts werd ‘project Avatar’ nog in de kijker geplaatst: het beiden van een complete oplossing voor client toepassingen op basis van Java en HTML 5 (inclusief hybride Java/HTML toepassingen) tegen een Java EE cloud.

Oracle stelde tevens dat de JCP – het orgaan dat formeel nieuwe ontwikkelingen in het Java platform bekrachtigt – terug actief is, met nu ook een vertegenwoordiging van de Java gebruikersgroepen. Op deze JavaOne kondigde ook Twitter zijn lidmaatschap van de JCP aan (onder applaus uit de zaal).

TomTom op Oracle Open World Navigatie- en locatiespecialist TomTom kondigde op Oracle Open World de beschikbaarheid van TomTom Geospatial fot Oracle aan. Met behulp hiervan kunnen toepassingen op basis van Oracle Database 11g makkelijker worden voorzien van kaart- en routeringsdiensten van TomTom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content