JavaOne start met JavaFX en ‘inzicht’

Met meer dan 15.000 deelnemers ging de dertiende editie van JavaOne in San Francisco van start met nieuws over JavaFX en een paar nieuwe projecten.

Met meer dan 15.000 deelnemers ging de dertiende editie van JavaOne in San Francisco van start met nieuws over JavaFX en een paar nieuwe projecten.

De Amerikanen zijn blijkbaar niet bijgelovig en de dertiende JavaOne ging van start zonder veel problemen – hoewel vrij ongewoon toch een paar demo’s magistraal fout liepen. Het belangrijkste nieuws betrof aankondigingen rond de beschikbaarheid van JavaFX producten. Die moeten het gevecht aangaan met Adobe’s Flash en Flex (en AIR) enerzijds en MS’ Silverlight anderzijds in de strijd om de ontwikkelaars van ‘rich internet applications’. En dat zowel voor de ontwikkelaar, de content creator als de designer. Rich Green, executive v-p software, en Jonathan Schwartz, ceo & president, benadrukten hierbij de mogelijkheden om de Java-kennis bij ontwikkelaars en de beschikbaarheid van Java in miljoenen mobiele toestellen (telefoons,…), computers en consoles (als de Sony PS3) aan te wenden.

Een demo toonde onder meer hoe een toepassing die info uit een rist ‘sociale netwerk’-sites verzamelt zowel in een browser, op een computer als op een slimme telefoon kon draaien (inclusief op een emulator van Google’s ‘Android’). In juli komt de JavaFX Desktop SDK (early access) beschikbaar.

Rich Green belichtte ook twee projecten waaraan Sun werkt, in casu ‘Hydrazine’ (eigenlijk een gekende raketbrandstof) en ‘Insight’. In het eerste geval betreft het een hosting platform waarop Sun een reeks diensten zal aanbieden voor ontwikkelaars van webgerichte toepassingen, die Sun zal aanbieden na eerst JavaFX verder te hebben afgewerkt. Voorts is er ‘Insight’, met technologie om JavaFX web-eindgebruikerstoepassingen te voorzien van instrumenten zodat de ontwikkelaar van de toepassing informatie inwint over het gebruik ervan (zoals wie, hoelang, welke info wordt er geraadpleegd etc). Deze technologie zal ‘open’ zijn en zal de ontwikkelaars van de toepassingen in staat stellen het gebruik van de toepassingen (dankzij de informatie) te gelde te maken.

Tijdens de keynote werd tevens de Java 6 Update 10 (preview release) aangekondigd, naast een modulair herwerkte Glassfish applicatieserver kernel, met een kernel van slechts 98KB. En ook werd er aan herinnerd dat de OpenJDK (de open source versie van Java) in de nieuwste distributieversie van Ubuntu (8.04) zit, en binnenkort ook in de nieuwste versie van RedHat’s Fedora.De uitsmijter van de keynote was een demo van de nieuwe, uiterst grafische en interactieve archiefschijven – ‘Shakey Pictures’ – van het oeuvre van Neil Young, dat volgens hem pas nu mogelijk is dankzij de combinatie van Java en de beeld- en klankkwaliteit van Blu-ray.

Partner Content