Je t’aime, moi non plus

Dit jaar zou de verkoop op de pc-markt wat vertragen: waarnemer mikken op een groei van 11 procent maar sluiten niet uit dat die onder de grens van 10 procent zakt als het economisch klimaat er niet vrolijker op wordt.

Dit jaar zou de verkoop op de pc-markt wat vertragen: waarnemer mikken op een groei van 11 procent maar sluiten niet uit dat die onder de grens van 10 procent zakt als het economisch klimaat er niet vrolijker op wordt.

Waarop de pc-fabrikanten beslisten hun reclamejongens aan het werk te zetten. Vooral Acer pakt met name in de franstalige pers uit met paginagrote advertenties voor de Aspire. Kortom, niks ongewoons. Wel verrassend is dat de wereldwijde nummer 2 van de pc-markt op diezelfde pagina’s in koeien van letters vermeldt ‘Acer beveelt Windows Vista aan’. De voorbije zomer verkondigde de grote baas van Acer, Gianfranco Lanci, aan wie het horen wilde dat “Vista een ontgoocheling was” en, voegde hij er nog aan toe: “ik denk niet dat iemand een computer koopt om Vista”. Van een ommezwaai gesproken! En wij die dachten dat de hardwarefabrikanten eindelijke ‘alternatieve’ besturingssystemen zoals Linux zouden beginnen promoten. Terug naar af, dus. Asus, ook uit Taiwan, verkoopt zijn ultramobiele Eee PC tegenwoordig met Windows terwijl er aanvankelijk Linux op zat. Haalt Microsoft de duimschroeven weer aan? En is het bedrijf erin geslaagd de verdwaalde schapen weer op het rechte pad te helpen?

Maar de reus uit Redmond heeft nog wel meer katten te geselen en wil ook de markt van zijn Office kantoorsuite veilig stellen. In eigen land denken zowel het Waals Gewest – in het kader van het Cyberclasse contract voor 40.000 pc’s- als de vzw Gial verantwoordelijk voor de it van de Stad Brussel, aan opensource-oplossingen ter vervanging van de dure Office suites. De Franse Gemeenschap koos trouwens jaren geleden al voor open software. Een door de wol geverfd cio verklaarde onlangs nog dat “er veel moet gebeuren voor ik overstap op Vista. Al wordt het wel erg moeilijk om nog een pc te vinden zonder voorgeïnstalleerd Vista besturingssysteem.”

Voor beide markten kan je je afvragen of het nog wel de vraag is die beslist. De dominantie van sommige spelers is immers zo groot dat zij uiteindelijk de markt ‘maken’. Met of zonder de goedkeuring van de eindgebruiker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content