Jibo robot kondigt eigen einde aan

De Jibo sociale robot © .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Jibo is binnenkort niet meer. De ‘sociale robot’ kondigt na een recente update zijn eigen dood aan.

De sociale robot Jibo, een alternatief voor Alexa, Siri en Google Assistant die er iets vriendelijker uitziet, zal binnenkort stoppen met functioneren. De robot kondigt dat op eenvoudig verzoek zelf aan na een recente update. De servers achter het IoT-toestel worden afgesloten.

Jibo, ooit begonnen als MIT onderzoeksproject, had het doel om niet alleen data te verzamelen, maar ook een band op te bouwen met zijn eigenaars en een platform te worden voor domotica. Het toestel, dat via een omweg ook in ons land gekocht kon worden, kostte echter 899 dollar en was dus een pak duurder dan gelijkaardige toestellen als Amazon Echo en Google home. Het kon ook niet op het netwerk en de diensten van die twee concurrenten bouwen.

Het einde leek dan ook onvermijdelijk, en het bedrijf verkocht zijn intellectuele eigendom eind vorig jaar aan een investeringsfirma. Die trekt nu de stekker uit de servers, waardoor het toestel onbruikbaar wordt.

Het vormt, misschien, een zoveelste les voor gebruikers van IoT en bij uitbreiding cloudtechnologie. Dit soort technologie werkt zolang er iemand voor de servers betaalt. Daarna is het over en uit, en da’s des te vervelender als je er effectief een band mee wilt opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content