Jo Cornu pleit voor wifi op de trein

© Belga

Kersverse NMBS-baas Jo Cornu heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gepleit voor wifi op de trein en in het station.

“We moeten in de stations een meerwaarde aanbieden”, zegt Cornu. “De reiziger mag niet het gevoel hebben dat zijn tijd in het station verloren tijd is.” Hij wijst daarin op het voordeel dat de trein heeft op auto en vliegtuig. “Ik raad u niet aan iets op Facebook te proberen posten terwijl u achter het stuur van uw auto zit”, zei hij zijn toehoorders. Wanneer het zo ver zal zijn, zei Cornu niet. “We kunnen dit natuurlijk niet alleen. Overleg en samenwerking met onze partners is essentieel.”

Veiligheid en stiptheid blijft de basisopdracht van de NMBS, “maar ook andere aspecten zoals comfort en communicatie worden steeds belangrijker”, erkent Cornu. Hij wil dat de stations meer en meer “een werkterrein en een ontmoetingsplaats worden”. Daarvoor denkt hij aan “ruime oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten en zitplaatsen in de wachtzones die echte werkruimten worden. En waarom ook geen vergaderzaaltjes voorzien voor mensen die er afspreken?”

De tijd die mensen doorbrengen in de trein of in het station is beschikbaar voor digitale communicatie, en “we moeten aan onze klanten de mogelijkheid bieden om die tijd optimaal te benutten”. Voor Cornu hebben de stations en de treinen daarbij een voordeel op andere vervoerswijzen. “We verwachten vandaag dat we op hotel of in ons vakantiehuis wifi hebben. Is het dan aanvaardbaar dat er in de stations en in de treinen geen wifi is”, vraagt Cornu. (Belga/TE)

Partner Content