Joe Biden bepleit Swift-akkoord in Europees Parlement

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Europese verkozenen opgeroepen om mee te werken aan akkoorden over de uitwisseling van persoonsgegevens in de strijd tegen terrorisme.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Europese verkozenen opgeroepen om mee te werken aan akkoorden over de uitwisseling van persoonsgegevens in de strijd tegen terrorisme.

Het was vijfentwintig jaar geleden dat een Amerikaanse president of vicepresident het Europees Parlement bezocht, maar sinds februari staat het halfrond opnieuw op de politieke radar van Washington. Toen kelderden de Europarlementsleden omwille van privacybekommernissen een akkoord dat de Verenigde Staten inzage biedt in data van betaaloperator Swift.

Biden was naar Brussel afgezakt met de missie om de Europarlementsleden ervan te overtuigen een nieuw akkoord wel te steunen. “We zorgen ervoor dat persoonlijke informatie gerespecteerd wordt en voor beperkte doeleinden zal gebruikt worden”, verzekerde de vicepresident. Hij betoogde dat de toegang tot de bankgegevens al tot successen in de strijd tegen terrorisme leidde.

Biden waarschuwde ook voor de aanhoudende dreiging van terroristische aanslagen en hield de Europarlementsleden voor dat de keuze tussen veiligheid en fundamentele rechten “een valse keuze” is. Het is volgens hem precies de doelstelling van de internationale terreurnetwerken om de gemeenschappelijke waarden van de vrije wereld te veranderen.

Het Europees Parlement bakende deze week in een resolutie strikte grenzen voor een nieuw Swift-akkoord af. Zo wordt de overdracht van niet-geïndividualiseerde gegevens “in bulk” afgewezen. Biden ontmoet later op de dag de fractieleiders van het Europees Parlement en voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content