Joëlle Milquet lanceert campagne ‘Stop cyberhate!’

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet trekt ten strijde tegen cyberpesten, met een smartphone-app en verschillende videoclips gemaakt voor en door jongeren voor.

Regelmatig sijpelen berichten door in de media over jonge slachtoffers van cyberpesten. Pesten verschuift immers meer en meer naar de virtuele wereld. Niet verwonderlijk want het sociale leven van jongeren speelt zich voor een aanzienlijk deel online af. Uit een onderzoek bij Franstalige jongeren tussen 10 en 16 jaar blijkt dat 77 procent een smartphone heeft en dat ze gemiddeld 118 sms’jes per dag sturen. Ook brengt 15 procent in het weekend meer dan 20 uur online door. Vlaams onderzoek wijst uit dat een derde al eens het slachtoffer is geweest van cyberpesten, en dat één op vijf zelf toegeeft wel eens te pesten via internet.

Minister Milquet lanceert nu een sensibiliseringscampagne, met videoclips en een applicatie voor smartphones, ontwikkeld door studenten van de hogeschool ISFSC en opgezet in samenwerking met de Computer Crime Unit en de Dienst Gelijke Kansen van de federale politie. Deze laatste wil daarmee het belang van “community policing” in de verf zetten, waarbij de politie ten dienste staat van de samenleving.

De federale politie is ook betrokken bij een ander initiatief, AMiCA, waarbij verschillende Vlaamse universiteiten samenwerken om tot een toepassing te komen die haatberichten en pestberichten op sociale media automatisch zou kunnen herkennen en signaleren.

In Vlaanderen bestaan al verschillende initiatieven rond cyberpesten, zoals ‘Re: pest’, dat onder andere jongeren sensibiliseert via een videogame en een lessenpakket. (Belga/MI)

Partner Content