Johan Vande Lanotte wil DNS.be ‘nationaliseren’

© Belga
Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Economieminister Johan Vande Lanotte heeft plannen om DNS.be, de beheerder van het top level domein .be, te nationaliseren en onder de bevoegdheid van de FOD Economie te brengen. Het debat daarover zal de komende maanden gevoerd worden. DNS.be is een vzw in handen van de sectororganisatie Agoria, de gebruikersgroep Beltug, de vereniging van internet dienstenleveranciers ISPA en de gewezen oprichter, KULeuven-professor Pierre Verbaeten. DNS.be registreerde al meer dan 1,2 miljoen .be domeinnamen. Het kabinet Vande Lanotte probeerde onlangs via een amendement in de nieuwe telecomwetgeving het beheer van de domeinnamen in handen van de FOD Economie te krijgen.

Economieminister Johan Vande Lanotte heeft plannen om DNS.be, de beheerder van het top level domein .be, te nationaliseren en onder de bevoegdheid van de FOD Economie te brengen. Het debat daarover zal de komende maanden gevoerd worden.

DNS.be is een vzw in handen van de sectororganisatie Agoria, de gebruikersgroep Beltug, de vereniging van internet dienstenleveranciers ISPA en de gewezen oprichter, KULeuven-professor Pierre Verbaeten. DNS.be registreerde al meer dan 1,2 miljoen .be domeinnamen.

Het kabinet Vande Lanotte probeerde onlangs via een amendement in de nieuwe telecomwetgeving het beheer van de domeinnamen in handen van de FOD Economie te krijgen. Daarin stond dat ‘de koning de vorm van de organisatie bepaalt en de bijdragen die worden gevraagd voor het registreren van een internetdomeinnaam. (..) De bijdragen kunnen worden gebruikt door overheidsinstanties (..) voor het organiseren van preventieve campagnes inzake e-commerce en veilige internetdiensten (..)’.

Het amendement werd door de regeringspartners geschrapt nog voor het naar de bevoegde Commissie overgeheveld werd. Maar daarmee is de kous niet af. “De komende maanden zal er een debat over gevoerd worden”, vertelt Sara Vandecruys, woordvoerster van Vande Lanotte . Zij verwijst ook naar de discussie binnen de Europese Commissie die wil dat .eu domeinnamen zich beperken tot Europese burgers en bedrijven. “Maar er is nog geen wetsvoorstel in de maak.”

N-VA-parlementslid en ict-specialist Peter De Decker noemt het te gek om los te lopen. “Het systeem van DNS.be functioneert uitstekend en is zelfs een voorbeeld in Europa.” Hij vindt tevens dat “een essentiële dienst van het internet geen vehikel mag worden om andere zaken te gaan sponsoren. Voorlichtingsactiviteiten om fraude in te dijken moeten los staan van de domeinnaambeheerder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content