Jolla ambieert rol als derde mobiele platform na iOS en Android

Jolla Tablet © DN
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Finse bedrijf Jolla steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Hun Sailfish 2.0 besturingssysteem moet de spil van een mobiel ecosysteem worden dat de concurrentie met iOS en Android aangaat.

Nog niet van Jolla gehoord? Even recapituleren. Het bedrijf is gebouwd op de ruïnes van MeeGo. Dat was het project van Nokia en Intel om een nieuw mobiel ecosysteem uit te bouwen op basis van een Linux-besturingssysteem. Het project werd in 2011 echter stopgezet, waarna een aantal ex-Nokia werknemers er alsnog aan de slag mee gingen en Jolla oprichtten. Ondertussen is Jolla toe aan de tweede generatie van hun Sailfish-besturingssysteem voor smartphones en tablets.

“We verwachtten dat we het derde grootste mobiele platform kunnen worden na Google Android en Apple iOS”, zegt Marc Dillon, een van de oprichters en huidig chief operating officer van het bedrijf. Die derde stek wordt momenteel door het Microsoft-kamp bezet met het Windows Phone besturingssysteem en de Lumia-smartphones: ook al ex-Nokia nota bene…

Eerste tablet

Dillon rekent voor die derde stek op versie 2.0 van het Sailfish-OS en de eerste tablet die het bedrijf op het Mobile World Congress toont. Smartphones heeft Jolla al, maar de tablet moet vanaf het tweede kwartaal beschikbaar zijn voor 249 dollar. Die tablet is in meerdere opzichten speciaal, want de financiering van de ontwikkeling is via crowdsourcing gebeurd. Het Sailfish-OS kan nu via een licentiemodel aangekocht worden door smartphone- en tabletfabrikanten. Jolla kijkt dan vooral naar OEM-spelers. Overigens wordt ondertussen ook een Intel-architectuur (op basis van Atom x3 bijvoorbeeld) ondersteund en kan het Sailfish-OS daarnaast heel wat Android-apps draaien.

Sailfish Secure

Op het Mobile World Congress kondigde Jolla ook nog aan dat het ook plannen heeft om een extra veilige variant van Sailfish te bouwen. Voor Sailfish Secure partnert het bedrijf met SSH Communications Security – eveneens uit Finland. De bedoeling is om in te spelen op de groeiende vraag naar meer en betere privacy in mobiele communicatie. Volgens beide partijen bestaan er momenteel nog géén Europese alternatieven voor ‘secure mobile communication’ die Android en andere Amerikaanse besturingssystemen helemaal links laten liggen.

Klanten kunnen onder meer overheidsinstanties worden en bedrijven die belang hechten aan veilige mobiele communicatie. Maar Sailfish Secure zou “ook betaalbaar voor consumenten” moeten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content