Jong VLD-voorzitter pleit voor recht op ‘stemfie’

© @MsBillyX

De eerste Belgische ‘stemfie’ werd online gezet door een landgenote die in Noorwegen haar stem uitbracht voor de Europese verkiezingen. Het doet de discussie rond de in België verboden stemfie weer oplaaien. Jong VLD-voorzitter Bert Schelfhout pleit voor de stemfie.

Jong VLD-voorzitter en kandidaat op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement Bert Schelfhout vindt dat elke stemplichtige het recht heeft een ‘stemfie’ te nemen. Dat is een selfie in het stemhokje, waarop de keuze van de stemmer duidelijk te zien is.

In Nederland ontketende de stemfie tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen een ware hype. Bij onze noorderburen is het nemen van zo’n stemfie ook toegelaten – dat heeft de rechtbank in Den Haag officieel beslist -, in België niet. De stemming moet geheim zijn en er mag geen enkele vorm van beïnvloeding zijn, luidt het in de grondwet. Bovendien mogen kiezers volgens het kieswetboek niet langer in het stemhokje blijven dan nodig is om hun stem uit te brengen. Op de overtreding hiervan staan boetes die variëren van 300 tot 3.000 euro, schrijft De Morgen.

“Dat de grondwet de mogelijkheid tot geheime stemming garandeert, is belangrijk. Maar dit impliceert niet dat we verplicht geheim moeten stemmen”, zegt Bert Schelfhout. “In de grondwet staat ook verankerd dat Belgen het recht op vrijheid van meningsuiting hebben.”

De discussie rond de stemfie laaide opnieuw op nadat een landgenote in Noorwegen nietsvermoedend de eerste Belgische stemfie op Twitter zette, kort voordat ze ginds reeds haar stem uitbracht voor de Europese verkiezingen. Haar stembrief was dus nog niet ingevuld op het moment dat ze de foto nam. Bovendien bevond ze zich niet in een kieshokje. In principe deed ze dus weinig mis.

En toch gaat de FOD Binnenlandse Zaken een onderzoek voeren naar het zogeheten ‘incident’ in Noorwegen. Bert Schelfhout hekelt dit. “Willen we een vrije samenleving of een samenleving waar enkel de overheid beslist hoe je moet handelen?”, vraagt de Jong VLD-voorzitter zich af. “In alle Europese landen is er stemrecht. In België zijn we nog steeds verplicht naar het stemhokje te hollen, of je nu een grote krabbel op het formulier zet of niet.” (Belga/MI)

De allereerste #stemfie #take2 #vk2014 #norway pic.twitter.com/6jtJBcssB3

— MsBillyX (@MsBillyX) May 14, 2014

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content