Journalisten achter Snowden-onthullingen lanceren nieuwe website

© Reuters

Voor nieuwe Snowden-onthullingen is er voortaan de website ‘The Intercept’. Die werd opgezet door de journalisten die het schandaal wereldkundig maakten, en gefinancierd door eBay-oprichter Pierre Omidyar.

Voor nieuwe onthullingen door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is er voortaan een nieuw platform: de website The Intercept. De webstek is opgezet door de journalisten die de eerste onthullingen deden op basis van door de voormalige medewerker van het NSA verstrekte documenten. Grote financier van het project is Pierre Omidyar, een steenrijke medeoprichter van eBay.

Het team bestaat uit Glenn Greenwald, voormalig journalist bij The Guardian, documentairemaker Laura Poitras en onderzoeksjournalist Jeremy Scahill. Greenwald en Poitras zijn de enige journalisten die rechtstreeks met Snowden hebben samengewerkt. Scahill is mede-auteur van de film “Dirty Wars” (2013) over de geheime Amerikaanse oorlogvoering.

Het eerste bericht op The Intercept gaat over hoe de geheime VS-diensten zich vooral op de resultaten van elektronische observaties baseren om de doelwitten te kiezen voor hun dodelijke drone-aanvallen. Dat leidt vaker dan niet tot onschuldige burgerdoden. Ondanks hun initiële aandacht voor de Amerikaanse Big Brother-toestanden, wil de webstek haar blik gaandeweg verruimen door zich op de in de mainstreampers in ongebruik geraakte onderzoeksjournalistiek te concentreren. Thema’s worden zaken als corruptie, sociale ongelijkheid, de prerogatieven van big business, justitieel misbruik en het overtreden van de burgervrijheden.

Financier Omidyar zag vorig jaar naar eigen zeggen af van het opkopen van de gezaghebbende, maar Witte Huis-getrouwe krant Washington Post; in plaats daarvan steekt hij 250 miljoen dollar in het project van Greenwald en co, wier redactionele onafhankelijkheid hij garandeert.

Greenwald stopte vorig jaar zijn samenwerking met The Guardian nadat hij als allereerste berichten had gemaakt op basis van door Snowden “gestolen” documenten. (Belga/MI)

Partner Content