Juniper hertekent datacenternetwerk

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Juniper kiest met de lancering van ‘QFabric’ voor de directe aanval op Cisco’s aanbod voor datacenternetwerken.

Juniper kiest met de lancering van ‘QFabric’ voor de directe aanval op Cisco’s aanbod voor datacenternetwerken.

Het waren oprichter en cto Pradeep Sindhu en ceo Kevin Johnson die op een persconferentie in San Francisco tekst en uitleg gaven over het ambitieuze ‘QFabric’-aanbod. “We hebben het datacenternetwerk van de grond af opnieuw uitgetekend, tot een netwerk met slechts één laag”, zei Pradeep Sindhu. “Het is het resultaat van één jaar incubatie, drie jaar R&D en 1 miljoen manuren”, voegde Sindhu daar trots aan toe. Daarvoor was het project bekend onder de naam ‘Stratus’.

QFabric is voor Juniper meer dan een loutere productaankondiging. Het gaat om een fundamenteel andere netwerkinfrastructuur die volgens Juniper een “enabler voor cloud computing” moet worden. QFabric – kort voor Quantum Fabric – zal vanaf het derde kwartaal beschikbaar zijn. Dit kwartaal moet wel al een eerste product beschikbaar zijn: de QFX3500. In essentie is dat een Ethernet-switch die als een opstap moet dienen naar de nieuwe architectuur.

QFabric is vooral geschikt voor datacenters met voldoende schaalgrootte. Daarbij viseert Juniper onder meer het Nexus-aanbod van grote concurrent Cisco. “De QFabric-architectuur is tien keer sneller, verbruikt 77 procent minder energie, is veel minder complex en gebruikt 90 procent minder ruimte in het datacenter”, somde ceo Kevin Johnson enkele voordelen op.

Partners als IBM, NetApp, CA Technologies en VMware scharen zich mee achter het aanbod. Tot de eerste klanten behoren NYSE Euronext en het Amerikaanse NERSC dat de vijfde grootste supercomputer ter wereld beheert. Met dit aanbod wordt de strijd om het datacenter(netwerk) in ieder geval verder opgevoerd. Mogelijk slaagt Juniper er in om zijn profijt te halen uit het gevecht dat Cisco en HP uitvechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content