Jurgen Ingels is ICT Personality of the Year

Jurgen Ingels, medeoprichter van Smartfin © .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De redactie van Data News heeft Jurgen Ingels verkozen tot ICT Personality of the Year. Met de keuze voor een volbloed-entrepreneur die zich al jaren inzet voor de Belgische start-up community, wil Data News de ondernemerszin in de Belgische ict-biotoop aanzwengelen.

De ICT Personality of the Year is gekozen uit een long list van sterkmakers in de Belgische ict-omgeving. Uiteindelijk koos de redactie unaniem voor Jurgen Ingels. Na de succesvolle verkoop van zijn laatste bedrijf Clear2Pay (een specialist in elektronisch betaalverkeer) ging hij niet op zijn lauweren rusten, maar stampte hij Smartfin Capital uit de grond, een fonds dat groeibedrijven in de smart- en fintech sector ondersteunt.

Een recente droom van Jurgen Ingels is trouwens het opzetten van een ‘ecosysteem van bedrijven’ gespecialiseerd in financiële technologie. “Ik geloof heel sterk in een toekomst waarbij bedrijven zich specialiseren in zaken waar ze goed in zijn, en samenwerken in een ecosysteem om producten op de markt te zetten”, klinkt het.

Ingels beseft dat er nood is aan slimme technologie die bedrijven helpt om disruptief te zijn, of om zich te beschermen tegen disruptieve technologie. “In België is er veel knowhow aanwezig, maar we missen een ecosysteem dat bijvoorbeeld grote evenementen rond die kennis organiseert, of een gebouw waar die bedrijven samen kunnen zitten.”

Onze ICT Personality of the Year wil zijn kapitaal, kennis, ervaring en internationale contacten alvast inzetten om zo’n ecosysteem te kunnen realiseren.

Start-up Community

Ingels zet zich ook al jaren in voor de Belgische start-up community. Als mede-investeerder en medeoprichter van Volta Ventures voorziet hij veelbelovende Belgische internet- en softwarebedrijven sinds kort ook van extra kapitaalinjecties.

“Vroeger was het moeilijker om centen los te peuteren. Je moest op café geld van vrienden lenen om iets op te starten. Nu zijn er veel bedrijven, incubatoren en overheidsorganisaties die daarmee bezig zijn. Dat is een grote vooruitgang.”

“Tegelijk was het vroeger gemakkelijker om als kleine speler software te verkopen aan een grotere speler. Nu willen die bedrijven vooral end-to-end-oplossingen die wereldwijd ingezet kunnen worden. Hoe kun je als starter wereldwijd actief zijn en al end-to-end-oplossingen hebben? Daarin proberen wij start-ups te helpen.”

Jurgen Ingels volgt als ICT Personality of the Year prominente figuren op zoals Dries Buytaert (Drupal/Acquia), Eric Van Zele (Barco), Sophie Vandebroeck (Xerox), Jan Valcke (Vasco) en Jo Cornu (ex-Alcatel topman).

In ons nieuwe printnummer kan u een langer interview lezen met de laureaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content