Juridische acties BSA kostten bedrijven ruim 11 miljoen euro

De juridische acties van de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA tegen de installatie van software zonder licentie kostten Europese bedrijven in 2009 in totaal 11,3 miljoen euro.

De juridische acties van de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA tegen de installatie van software zonder licentie kostten Europese bedrijven in 2009 in totaal 11,3 miljoen euro.

De BSA ontving vorig jaar bijna 4000 meldingen over bedrijven die illegale software gebruiken. De vereniging ondernam in 2256 juridische acties in heel Europa. In België betaalden de bedrijven tegen wie een juridische actie voor illegale installatie van software werd gevoerd 1,5 miljoen euro, een stijging met 61 procent ten opzichte van de 936.142 euro in 2008. In dat bedrag zijn de schadevergoedingen voor de illegale installatie van software opgenomen (die opliepen tot 1,2 miljoen euro). In België trof BSA ook 33 minnelijke schikkingen.

“De 11,3 miljoen euro die bedrijven betaalden, zijn enkel de bedragen die het gevolg zijn van de juridische acties van BSA”, klinkt het in een persbericht. “De reële kosten liggen veel hoger, want in dit bedrag zijn de juridische kosten van het bedrijf en de indirecte kosten, zoals de verstoring van de bedrijfsactiviteiten, de impact van niet-geplande softwareaankopen op de kasstroom en de schade aan de reputatie van het bedrijf niet opgenomen. Het gebruik van software zonder licentie wordt ten onrechte beschouwd als een manier om kosten te besparen, maar in feite stelt het de onderneming bloot aan enorme risico’s.”

Morgen loopt ook de actie af die BSA in ons land deed samen met ondernemersorganisatie Unizo. BSA gaf alle leden van Unizo de mogelijkheid om zich in regel te stellen tussen 1/12 en 31/3, met de garantie dat er geen juridische acties tegen hen zouden worden ondernomen in die periode.

Cijfers zijn verbeterd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content