Justitie vlucht naar Microsoft

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De FOD Justitie start binnenkort een gigantische standaardiseringsoperatie: alle desktops worden opnieuw op de Microsoft-leest geschoeid.

De FOD Justitie start binnenkort een gigantische standaardiseringsoperatie: alle desktops worden opnieuw op de Microsoft-leest geschoeid.

Amper drie jaar geleden werd geopteerd voor opensourcesoftware. Exit dus het besturingssysteem SuSe Linux, de kantoorautomatiseringssuite OpenOffice en Oracle mail.

Oorzaak hiervan zijn de steeds talrijker klachten van gebruikers. Die slaan op beheerproblemen met de pc, de moeilijkheid om bepaalde centrale toepassingen die intern ontwikkeld werden door te sluizen naar gedecentraliseerde desktops, problemen met het printen van bepaalde bestanden of met het lezen van sommige e-mailbijlagen. Ook het Open Office-formaat zou voor compatibiliteitsproblemen zorgen. Zo luidden althans de conclusies van het Microsoftrapport.

De Federale Overheidsdienst Justitie besliste daarop de knop om te draaien en voor ‘Microsoft only’ te kiezen. De standaardisering slaat op 17.500 toestellen (desktops en laptops) en betekent in de praktijk dat gekozen wordt voor respectievelijk Active Directory, Exchange (wellicht 2010), Windows 7 en Office. Die drie onderdelen krijgen de volgende 12 à 14 maanden hun beslag. In een later stadium wordt ook Office Professional Plus, dat pas deze zomer een fiat kreeg, ingevoerd.

Microsoft Consulting Services neemt zelf de implementatie voor zijn rekening, met resultaatsverbintenis. Hoeveel geld er met het contract gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

Lees ook: [‘Informatisering Justitie staat nog nergens’]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content