Kan de overheid besparen met IT?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Als het aan Gartner ligt: zeker. Het analistenkantoor heeft een lijst tips klaar.

Als het aan Gartner ligt: zeker. Het analistenkantoor heeft een lijst tips klaar.

Veel overheden zitten vandaag met de vinger op de knip. De economische crisis nam al een zware hap uit de budgetten en verdere besparingen zijn essentieel. In Nederland baart dat de ict-sector al zorgen: de overheid zou er zo sterk besparen in de nasleep van de crisis – onder meer op ict – dat ict-bedrijven die het al moeilijker hadden in de crisis nu de keel wordt dichtgeknepen.

Gartner bevestigt die besparingstrend op Europees niveau in een nieuw rapport (“From Modernization to Survival: Radical Cost Reduction in Government“). Maar volgens de analisten zullen de traditionele middelen om aan kostenbesparing te doen niet volstaan. Het analistenkantoor neemt het op voor een overheid die innovatief bespaart, onder meer door een andere ict-aanpak te hanteren. Een kleine greep uit de lijst met Gartner-suggesties:

– Gebruik clouddiensten: Hoewel ‘de cloud’ nog een bepaald risico in zich draagt, is het concept alvast een pak goedkoper. Gartner adviseert daarom zeker te beginnen met niet-bedrijfskritiek applicaties.

– Gebruik open source en werk samen: Ofschoon Gartner denkt dat open source stilaan een bepaalde plaats heeft gekregen binnen overheden. Toch stellen de analisten dat het nuttig kan zijn om het op de onderhandelingstafel te gooien bij grote leveranciers. Ook projecten waarin gezamenlijke ontwikkelingen met andere overheidsinstellingen gebeuren, kunnen kostenvoordelen opleveren.

– Ga voor rigoureus, maar flexibel porfoliomanagement, zowel voor kapitaal- als operationele uitgaven.

– Zet volop in op telewerken: Als er dan toch besparingen moeten doorgevoerd die het ambtenarenkorps raken, compenseer die dan met doorgedreven telewerkmogelijkheden. Gartner adviseert dat trouwens niet alleen aan overheidsorganisaties maar aan alle bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content