Kaspersky klaagt Amerikaanse staat aan

Eugene Kaspersky © REUTERS

Kaspersky Lab gaat in beroep tegen het verbod op het gebruik van software van het Russische bedrijf door Amerikaanse overheidsinstellingen. Dat verbod werd in september ingesteld omdat de VS bezorgd is dat het beveiligingsbedrijf zou spioneren voor het Kremlin.

Het antivirusbedrijf noemt het besluit van de Amerikaanse overheid onrechtmatig en gebaseerd op subjectieve en niet-technische publieke bronnen, zoals ongeverifieerde en vaak anonieme mediarapporten, gerelateerde claims en geruchten. Volgens het bedrijf is er geen bewijsmateriaal geleverd die de aantijgingen ondersteunen.

Kaspersky Lab stelt daarnaast van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid nooit de gelegenheid te hebben gekregen zich te verweren tegen de aantijgingen. Het beveiligingsbedrijf wijst erop dat het bedrijf medewerking heeft toegezegd aan het onderzoek van het ministerie, maar stelt dat de Amerikaanse overheid nooit van dit aanbod gebruik heeft gemaakt.

Reputatie- en financiële schade

Het bedrijf stelt dat zijn fundamentele principes rond het bescherming van klanten en bestrijden van cyberdreigingen onterecht in twijfel zijn getrokken. Volgens Kaspersky Lab hebben de aantijgingen schade toegebracht aan haar reputatie en aan de verkoopcijfers.

“Aangezien we geen eerlijke kans heeft gekregen rond deze aantijgingen en er geen technisch bewijsmateriaal is aangeleverd om de acties van het ministerie te rechtvaardigden, is het in het belang van Kaspersky zich in deze zaak te verdedigen”, schrijft Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, in een open brief. Door in beroep te gaan tegen het besluit wil het bedrijf zijn rechten beschermen en de schade die is aangebracht aan zijn commerciële bedrijfsvoering herstellen, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content