Kaspersky Lab Benelux in ruzie met Rusland

Op 31 december werd Kaspersky Lab Benelux de toegang ontzegd tot het ‘corporate license’ systeem van het Russische bedrijf. Consumentenproducten zijn nog leverbaar.

Op 31 december werd Kaspersky Lab Benelux de toegang ontzegd tot het ‘corporate license’ systeem van het Russische bedrijf. Consumentenproducten zijn nog leverbaar.

In een mededeling stelt Kaspersky Lab Benelux dat hen op 31/12 eenzijdig door het Russische Kaspersky Lab de toegang tot het ‘corporate license’ systeem werd ontzegd, waardoor ‘corporate licenses’ niet meer kunnen worden geleverd. Wel beschikt men nog over een voorraad producten voor de levering aan consumenten. Op 25 januari eerstkomende moet een kortgeding voorkomen in ’s Hertogenbosch rond dit geschil. Kaspersky Lab Benelux stelt dat de distributeurs op de hoogte zijn en dat die laatsten, evenals resellers, partners en gebruikers nog bij hen terecht kunnen voor ondersteuning.

Voor het personeel van Kaspersky Lab Benelux betekent dit wel dat de Belgische personeelsleden – 5 in totaal – het ontslag werd aangezegd, terwijl met de Nederlandse werknemers – 35 FTE’s – individueel wordt gesproken. In de voorbije dagen circuleerde wel informatie dat zo goed als heel het personeel van Kaspersky Benelux al was ontslagen.

Kaspersky Benelux stelt niet te weten waarom de maatregel werd genomen, ook al omdat in het voorbije jaar nog meer dan 30 procent groei werd geboekt. Anderzijds vormt Kaspersky Lab Benelux nog één van de weinige resterende Kaspersky Lab-franchisebedrijven. Wellicht betreft het dan ook een eerste stap in een proces naar de start van een eigen Kaspersky Lab vestiging in onze contreien. Dat zou dan een initiatief van het Europese hoofdkwartier van Kaspersky Lab in Duitsland moeten zijn. Op dat punt kregen we nog geen commentaar vanwege Kaspersky Lab zelf.

In de voorbije jaren heeft Kaspersky Lab in onze streken een stevige positie uitgebouwd op de consumentenmarkt voor antivirus- en internetbeveiligingsproducten, met naar verluidt een marktaandeel van zo’n 25 procent. In de bedrijfswereld heeft het bedrijf organisaties als de federale politie en een aantal ziekenhuizen als klanten, naast overwegend kleine en middelgrote bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content