Kaspersky ontkent sabotage van concurrenten

De Russische beveiligingsspecialist zegt dat het nooit campagnes heeft opgezet om concurrerenten op het verkeerde spoor te zetten. Wel voerde het ooit een gelijkaardig experiment uit.

Kaspersky werd eind vorige week door Reuters, dat twee ex-werknemers anoniem aan het woord liet, beschuldigd van het verspreiden van valse malware naar virusdatabanken. Dat zou er toe geleid hebben dat concurrenten bepaalde goede bestanden als fout zouden markeren wat kwalijke gevolgen kan hebben voor de correctheid van de scanners en de werking van de computers van hun gebruikers.

Het bedrijf zelf ontkende eerder al tegenover Reuters maar zegt in een verklaring nu nogmaals dat de beweringen geen steek houden en vals zijn. “Onze markt is zeer competitief, maar vertrouwd gegevens uitwisselen is een kritiek onderdeel van de veiligheid in het hele IT ecosysteem. We werken er dan ook hard aan om te verzekeren dat die uitwisseling niet gecompromitteerd of gecorrupteerd wordt.” Aldus de verklaring.

Wel bevestigt Kaspersky dat het, zoals we vorige week al schreven, in 2010 een eenmalig experiment deed waarbij twintig onschuldige virussamples werden geüpload naar virusdatabank VirusTotal om aan te tonen dat sommige antivirusfabrikanten de informatie zomaar overnamen zonder te controleren. Ook was het in 2012 zelf slachtoffer van een gelijkaardige actie waarbij onbekenden zogenaamde false positives als gevaarlijk hadden aangeduid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content