Kaspersky overweegt verhuis als Rusland vraagt om te spioneren

Eugene Kaspersky, ceo van Kaspersky Lab © REUTERS

Eugene Kaspersky, ceo van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Lab, zegt dat hij Rusland zou verlaten als inlichtingendiensten zijn bedrijf vragen om via een achterdeur gebruikers te bespioneren.

Kaspersky reageert hierbij op beschuldigingen dat zijn software door Russische spionnen was gebruikt om Amerikaanse geheimen te stelen. De laatste maanden staat Kaspersky door de Amerikaanse overheidsmaatregelen onder druk. De inkomsten van het bedrijf in Noord-Amerika nemen daardoor af, maar in andere delen van de wereld groeit de omzet. Kaspersky verwacht dit jaar een wereldwijde omzet van 700 miljoen dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft overheidsinstellingen verboden om Kaspersky Lab-software te gebruiken, nadat ze hadden geconcludeerd dat de antivirussoftware van het bedrijf was gebruikt om gevoelige bestanden met Amerikaanse geheimen te kopiëren.

Het bedrijf en zijn oprichter Eugene Kaspersky hebben sterk ontkend dat ze ooit hebben samengewerkt met Russische inlichtingendiensten. Ze hebben wel toegegeven dat hun software onbedoeld bestanden van gekopieerde Amerikaanse gegevens bevat

Volgens Kaspersky heeft zijn bedrijf last heeft van mediaberichten en verklaringen van de Amerikaanse regering, waarvan hij zegt dat ze misleidend en ongegrond zijn.

In samenwerking met Dutch IT-Channel..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content