Kaspersky zet samenwerking met Europol stop

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De EU heeft een motie aangenomen die Kaspersky zou verbieden om zijn software nog te verkopen aan instellingen van de Europese Unie. Het antivirusbedrijf zet daarop zijn samenwerking met Europol en NoMoreRansom stop.

Kaspersky’s politieke problemen blijven duren. Nadat het al door de VS werd buitengekegeld voor vermeende inmenging van de Russische overheid, zou nu ook de EU het gebruik van Kaspersky antivirussoftware willen verbieden bij zijn instellingen.

De motie die is aangenomen draait om cyberdefensie. Ze stelt onder meer dat Europa betere beveiliging nodig heeft tegen aanvallen van natiestaten, zoals Noord-Korea en Rusland. Daarnaast bevat ze echter ook een opvallende passage. De motie “vraagt aan de EU om een uitgebreide analyse uit te voeren van de software, IT- en communicatieapparatuur en infrastructuur die in de instellingen wordt gebruikt, om potentieel gevaarlijke programma’s en apparaten uit te sluiten, en om diegenen te verbieden die als kwaadaardig zijn bevestigd, zoals Kaspersky Lab.”

Vooral die laatste zin is interessant, omdat er vooralsnog geen bewijzen publiek zijn gemaakt dat Kaspersky Lab ook effectief fouten heeft gemaakt. De motie volgt wel de redenering van andere overheden. De Nederlandse overheid kondigde eerder al aan dat het de Russische securityprovider zou weren uit overheidsinstellingen. En de Verenigde Staten zijn al langer aan een ban aan het werken. Eentje die Kaspersky in de rechtbank aanvecht.

Op Twitter reageert Eugene Kaspersky, oprichter van Kaspersky Lab, teleurgesteld op de motie. Hij meldt meteen ook dat zijn bedrijf de samenwerking met verschillende politiediensten, zoals Europol, zal stopzetten.

Kaspersky Lab werkt al een twintigtal jaar samen met Europol. Bij een recent initiatief, NoMoreRansom, bundelt de beveiliger de krachten met Intel Security en politiediensten om computers die met ransomware besmet zijn te bevrijden. Die samenwerking wordt nu dus voorlopig stopgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content