Kent u de waarde van uw it-systemen?

Het leeuwendeel van de it- en financiële directeurs bij grote bedrijven beantwoordt bovenstaande vraag met schouderophalen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Het leeuwendeel van de it- en financiële directeurs bij grote bedrijven beantwoordt bovenstaande vraag met schouderophalen, zo blijkt uit recent onderzoek.

De Britse softwarespecialist Micro Focus legde 250 Europese cio’s en cfo’s van bedrijven met een omzet tussen 100 miljoen en 1 miljard dollar een rist vragen voor over de waarde van hun it-systemen. Erg veel zinnige antwoorden kwamen er niet uit, zo blijkt. Zestig procent van hen zegt dat hij de waarde niet kent van de software die hij in huis heeft. Bijna een derde weet ook niet hoeveel hij elk jaar aan software spendeert. Dat is opvallend, omdat het belang en de toepassing van it toch almaar vaker afgerekend wordt op de merites ervan voor de business.

Daarenboven spendeerde de bedrijfswereld volgens analistenkantoor IDC in 2006 wereldwijd meer dan 1 biljoen (1000 miljard!) dollar aan it. Te veel geld om niet van belang te zijn voor de resultaten, toch? Helaas, ook over wat de zogenaamde ‘it assets’ bijdragen tot de business weet slechts 29 procent iets relevant te zeggen. Dat bevestigt ook een eerdere studie van Micro Focus en KPMG waaruit bleek dat het leeuwendeel van de bedrijven (90 procent) geen waarde toekent aan it-investeringen in hun jaarrekeningen.

Het niet weten is één ding, maar het ook niet proberen te weten, blijkt bedenkelijk vaak voor te komen. Nog niet de helft (48 procent) van de cio’s en cfo’s tracht de waarde van de eigen it-systemen in cijfers te gieten. De cio’s proberen dat nog veel minder vaak dan cfo’s: respectievelijk 37 procent tegenover 60 procent.

Micro Focus zegt Soumitra Dutta, professor Information Systems aan de gerenommeerde businessschool Insead in Parijs, te hebben gevraagd om duidelijke richtlijnen uit te schrijven waarmee managers hun it-bezittingen kunnen waarderen en kwantificeren. In november wordt de publicatie van de richtlijnen verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content