Kies stiekem nog voor XP

Bijna alle pc-bouwers bieden hun bedrijfsklanten in stilte de mogelijkheid om bij het Windows XP te blijven of zelfs te ‘downgraden’ van Vista naar XP.

Bijna alle pc-bouwers bieden hun bedrijfsklanten in stilte de mogelijkheid om bij het Windows XP te blijven of zelfs te ‘downgraden’ van Vista naar XP.

Microsoft pusht Windows Vista dan wel hard, tal van bedrijven vindt het nieuwe besturingssysteem nu nog een blok aan het been en vraagt naar de ‘gewone’ XP. Een en ander heeft te maken met de hogere hardware-eisen die Windows Vista stelt. Vooral bij kmo’s is die extra capaciteit niet evident. Op zich zijn zulke reacties op een nieuw besturingssysteem niet uitzonderlijk en verdwijnen die stukje bij beetje, maar wel verrassend is dat Microsoft zich er momenteel in stilte naar schikt, op vraag van de pc-bouwers, zo ploos Silicon.com uit.

In juni veranderde Microsoft de eigen regels, waardoor computerbouwers de mogelijkheid kregen om bij Vista-machines toch nog een XP-versie mee te leveren. Een andere optie was klanten desgevraagd van de nodige cd-roms te voorzien. De ‘downgrade’-optie is enkel geldig voor Windows Vista Business- en Ultimate-versies.

Volgens Silicon.com levert onder meer Fujitsu XP-schijfjes bij zijn laptops en tablet-pc’s. Bij HP kunnen klanten van de zakelijke pc-modellen desgevraagd aan een XP-cd geraken. Lenovo levert alle details over een eventuele downgrade op zijn [Thinkpad-website]. Bij Dell kunnen bedrijfsklanten van het Premier Page-programma zonder extra kost terugstappen naar XP.

De hamvraag is wanneer de XP-optie dan echt zal verdwijnen. Officieel zegt Microsoft dat dat vanaf 31 januari 2008 is. Maar nu al is duidelijk dat pc-bouwers hopen op een verlenging van deze stilzwijgende overgangsperiode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content