Kim Dotcom wil Megaupload herlanceren

© Reuters

Internetmagnaat Kim Dotcom wil in 2017 zijn downloadplatform Megaupload herlanceren, vijf jaar nadat de site werd stilgelegd door de Amerikaanse autoriteiten wegens internetpiraterij.

Megaupload was in zijn glorietijd de op twaalf na meest bezochte site wereldwijd, goed voor 50 miljoen dagelijkse gebruikers en – naar eigen zeggen – vier procent van het internetverkeer.

In een reeks tweets kondigt Dotcom aan dat hij in januari de site zal herstarten. Hij belooft daarbij 100 gigabyte opslag, geen transferlimieten en synchronisatie over verschllende toestellen. Al blijven details over een aantal zaken, zoals het herstellen van bestaande accounts, onduidelijk. Het internetimperium van de Duitser – zijn echte naam is Kim Schmitz – stortte in 2012 in elkaar toen de politie op vraag van de Amerikaanse autoriteiten binnenviel in zijn woonst in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Eind 2015 besliste een rechter in Nieuw-Zeeland dat Kim Dotcom, en drie andere beklaagden, mogen worden uitgeleverd aan de VS. Hij riskeert er 20 jaar cel al vecht hij de uitlevering zelf momenteel nog aan.

Volgens de Amerikanen ontdook Megaupload voor minstens 500 miljoen dollar aan auteursrechten door illegale verspreiding toe te staan. De oprichters van de site ontkennen dat. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content