Kinder-gsm’s verboden vanaf 1 maart

© Thinkstock

Vanaf 1 maart wordt het in ons land verboden gsm’s te verkopen die speciaal gemaakt zijn voor kinderen jonger dan 7. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil niet wachten tot er uitsluitsel is of intensief mobiel bellen wel of niet kankerverwekkend is.

Vanaf 1 maart wordt het in ons land verboden gsm’s te verkopen die speciaal werden ontworpen voor kinderen jonger dan 7. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil niet wachten tot er uitsluitsel is of intensief mobiel bellen wel of niet kankerverwekkend is. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.
Doelwit van het verbod zijn de mobieltjes in de vorm van een speelgoedje – zoals een knuffelbeertje -, die bestemd zijn voor peuters en kleuters onder de 7 jaar, en een minimum aan knoppen hebben. Reclame voor gsm’s die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie wordt ook verboden.

Daarnaast moet voortaan bij de (online) verkoop van élke gsm of smartphone de stralingswaarde (SAR) worden vermeld. Hoe hoger de stralingswaarde van het toestel, hoe schadelijker voor de gezondheid. Ook in reclames moeten de producenten telkens de stralingswaarde vermelden.

Elke mobiele telefoon krijgt ook een verklaring van de verschillende categorieën mee, samen met de mededeling: “Denk aan uw gezondheid, gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAR-waarde”.

Ongeveer 4 procent van de gsm-gebruikers in België belt meer dan 30 minuten per dag, wat wordt beschouwd als het risiconiveau. Bijna alle Belgische twaalfjarigen hebben een gsm, op de leeftijd van 10 jaar gaat het om 2 op de 3 jongeren. (Belga/MI)

Partner Content