Kinderen verliezen kracht in computertijdperk

Het computertijdperk keldert de conditie van onze kinderen. Ze zijn zwakker dan tien jaar geleden, hebben minder spiermassa en kunnen minder fysieke inspanningen aan.

Het computertijdperk keldert de conditie van onze kinderen. Ze zijn zwakker dan tien jaar geleden, hebben minder spiermassa en kunnen minder fysieke inspanningen aan, zo blijkt uit een vergelijkend Brits onderzoek waarover The Guardian en The Observer berichten.

In het onderzoek werd de kracht van 315 tienjarigen uit Essex vergeleken met de resultaten van eenzelfde onderzoek bij 309 kinderen in 1998. Op één generatie tijd kunnen tienjarigen 27,1 procent minder sit-ups aan. Hangend aan een klimrek, kon slechts de helft zijn eigen gewicht meer houden. Ook de armsterkte verminderde met 26 procent.

“Wellicht is dat te verklaren door een verandering in de activiteiten van tienjarigen”, verklaart Dr. Gavin Sanderock van de Essex University. “Door in bomen of op touwen te klimmen bijvoorbeeld, ontwikkelen kinderen kracht, door zich op te trekken en hun eigen lichaamsgewicht te houden”.

Dat maar de helft van de hedendaagse tienjarigen hun eigen gewicht kon ophouden aan een klimrek vond de onderzoeker “confronterend”. “Dat betekent dat ze het wellicht nooit eerder gedaan hadden”.

Eerder onderzoek bewees al dat de huidige kinderen minder sportief en actief zijn, een meer zittend leven leiden en dikker worden. Toch bleek dat de kinderen uit de twee onderzoeken dezelfde Body Mass Index (BMI) hadden. “Gezien de afname in kracht, betekent het dat hun lichaam meer uit vet en minder uit spieren is opgebouwd”. Het onderzoek werd gepubliceerd in het kindergezondheidstijdschrift Acta Paediatrica.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content