Kindergsm’s binnenkort verboden

De verkoop van mobiele toestellen gericht op kinderen jonger dan 7 jaar wordt op termijn verboden. Andere toestellen krijgen een waarschuwing rond de SAR-waarde.

De verkoop van mobiele toestellen gericht op kinderen jonger dan 7 jaar wordt op termijn verboden. Andere toestellen krijgen een waarschuwing rond de SAR-waarde.

De ministerraad besliste in maart al over het verbod maar dit werd pas afgelopen zomer gepubliceerd in het staatsblad en gaat binnen een half jaar van kracht. Concreet gaat het om een verbod op de verkoop van mobiele toestellen die zijn aangepast om aantrekkelijk te zijn voor jonge kinderen.

De reden voor het verbod is dat de radiogolven van gsm’s meer invloed kunnen hebben op jonge kinderen dan op jongeren en volwassenen. Wel is het niet verboden om een jong kind te laten bellen met een gsm. Even was er wat verwarring over een reclameverbod gericht op kinderen jonger dan dertien, maar dat zit volgens het kabinet van minister Onkelinx niet in de nieuwe maatregel.

SAR/SAT

Gelijk met de maatregel moeten alle gsm’s die worden verkocht het specifieke absorbtietempo, beter bekend als de SAT-waarde (SAR in het Engels), vermelden bij de specificaties. Dit zowel op de doos als in de reclame.

Naast de eigenlijke waarde komt er ook een klassering waarbij toestellen met de laagste waarden in categorie A vallen. Toestellen met meer straling vallen onder de categoriën B, C, D of E. Ook moet op de plaats van verkoop een waarschuwing komen die aanraadt om voor een toestel met een lage SAT-waarde te kiezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content