Kink in onderzeese kabel tussen India en Kenia

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Door een defecte onderzeese glasvezelverbinding tussen Mumbai (India) en Mombassa (Kenia) worden onder meer de Duitse media gehinderd in hun WK-verslaggeving.

Door een defecte onderzeese glasvezelverbinding tussen Mumbai (India) en Mombassa (Kenia) worden onder meer de Duitse media gehinderd in hun WK-verslaggeving.

De onderzeese kabeloperator Seacom heeft bevestigd dat er een kink in de kabel zit tussen Mombassa (Kenia) en Mumbai (India). De oorzaak zou een defecte repeater zijn ten noorden van Mombassa. Door het probleem met de 15.000 kilometer lange 1,28 Tbps kabel, worden de internetverbindingen van het Afrikaanse content naar India en Europa gehinderd. Onder meer de Duitse media zeggen hiervan last te ondervinden voor de verslaggeving van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Het gaat om de tweede onderzeese kabelbreuk in amper twee weken tijd, nadat eerder Telkom een stroomuitval ondervond in het midden van de Indische Oceaan. Dat probleem was op 24 uur van de baan, maar Seacom zegt dat een herstelling van hun kabel zes tot acht dagen zal duren. Een schip moet immers nu op zoek naar de exacte locatie van de defecte repeater. Eenmaal de locatie gevonden en bereikt, zouden de eigenlijke herstellingswerken maar enkele uren in beslag nemen. Seacom zou hierover al de nodige contacten gelegd hebben met Tyco dat de kabel een jaar geleden aanlegde.

Ondertussen zegt Seacom wel dat het voor de geïmpacteerde klanten de internationale connectiviteit hersteld heeft door het verkeer om te leiden via alternatieve routes. Al voegt het er wel aan toe dat redundantie de eindverantwoordelijkheid van iedere internet service provider is en dat ze altijd de nodige backupplannen moeten voorzien. Binnen 6 tot 8 dagen zou het probleem opgelost moet zijn, afhankelijk van onder meer de reistijd van het schip, de weersomstandigheden op zee. Over de oorzaak van het probleem is nog niets bekend. Het gaat overigens nog maar om de tweede uitval van Seacom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content