Kleine cloud bezorgt Oracle resultatenstorm

Het bedrijf van Larry Ellison groeit, maar mist de verwachtingen. Het bedrijf mist inkomsten door goedkopere cloudoplossingen maar kan in dat domein nog niet domineren.

Het bedrijf van Larry Ellison groeit, maar mist de verwachtingen. Het bedrijf mist inkomsten door goedkopere cloudoplossingen maar kan in dat domein nog niet domineren. De cijfers voor Oracle’s laatste kwartaal, dat eind mei afliep, gaan er op vooruit. De omzet stijgt met 3,4 procent naar 11,3 miljard dollar. De winst ligt op 3,65 miljard dollar (tegenover 3,81 miljard dollar een jaar geleden). Dat vertaalt zich in een winst van 92 dollarcent per aandeel, maar dat is minder dan de 0,95 dollarcent die analisten hadden verwacht.

Oracle wijst zelf op hogere uitgaven. Maar ook de markt verschuift. Zo wijst analist Richard Williams er tegenover Reuters op dat de IT-uitgaven van bedrijven mogelijk nog zullen krimpen naarmate ze overstappen op goedkopere clouddiensten.

Daar wringt momenteel het schoentje. Oracle’s opzet uit clouddiensten stijgt in Q4 wel met 22 procent (ten opzichte van vorig jaar). Maar met 450 miljoen dollar omzet bedraagt het maar vier procent van de totale bedrijfsomzet. Ter vergelijking: softwarelicenties waren goed voor een omzet van 3,77 miljard.

Ceo Ellison blijft wel optimistisch en is van plan om verder te groeien. “Oracle is nu het tweede grootste SaaS-bedrijf ter wereld. We staan voor iedereen met uitzondering van Salesforce.com. In IaaS zijn we groter en winstgevender dan Rackspace.” De ambities in de cloud zijn duidelijk: groeien en domineren: “”We willen onze focus op de cloud vergroten en de nummer één worden voor zowel SaaS en PaaS,” aldus de immer strijdvaardige Larry Ellison.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content