“Klimaat verbeteren door ict-sector aan te porren”

Twee vliegen in één klap, zo redeneert de Europese Commissie. Door de ict-sector aan te moedigen technologie te bouwen voor energie-efficiëntie, wil ze de klimaatdoelstellingen halen én de Europese economie aanzwengelen.

Twee vliegen in één klap, zo redeneert de Europese Commissie. Door de ict-sector aan te moedigen technologie te bouwen voor energie-efficiëntie, wil ze de klimaatdoelstellingen halen én de Europese economie aanzwengelen.

In 2007 engageerde Europa zich om de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent te verlagen ten opzichte van de niveaus van 1990 en het aandeel van hernieuwbare energiebronnen tegen 2020 te verhogen tot 20 procent. In die context lanceerde de Europese Commissie al wat maatregelen. Deze keer brainstormt ze, met eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding op kop, luidop over de rol van de ict-sector.

“Om de Europese energiedoelstellingen tegen 2020 te kunnen bereiken hebben we een economie met een sterke groei en een lage koolstofuitstoot nodig. Onderzoek en een snelle invoering van innovatieve energie-efficiënte ict-oplossingen zullen van vitaal belang zijn om de uitstoot in de hele economie terug te dringen,” zegt Reding in een persmededeling. “We hebben een win-win situatie waarin ict het concurrentievermogen van de EU-industrie zal bevorderen en tegelijkertijd de klimaatsverandering aanpakken.”

Volgens de Commissie kan ict, als ze wordt ingezet voor duurzaam gebruik, de energie-efficiëntie op alle gebieden van de economie verhogen en tegelijkertijd goed zijn voor 40 procent van de Europese productiviteitsgroei. De ict-sector moet zelf wel het goede voorbeeld geven door de eigen CO2-uitstoot te verminderen, onder meer door een milieuvriendelijk aankoopbeleid. Het gebruik van zuinige servers zou potentiële energiebesparingen kunnen opleveren van ruim 70 procent.

De Commissie ziet drie domeinen waarop nu de aandacht moet liggen voor ict: efficiëntie bij energieopwekking en -distributie, ict-tools voor het energiebeheer in gebouwen en aanpassing van de technologie rond verlichting (vb. intelligente gloeilampen). De grote steden moeten dan weer proeftuinen worden voor dergelijke technologieën.

Voorlopig blijft de Commissie echter erg vaag op concrete uitwerkingen van die wilde ideeën. Vandaag houdt ze het op bewoordingen als ‘bevorderen’ en ‘aanmoedigen’…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content