Kloof tussen ict en business wordt kleiner

De ict-afdeling en de business zitten steeds vaker op één lijn. Toch denkt de ict-afdeling de business beter te begrijpen dan dat daadwerkelijk het geval is.

De ict-afdeling en de business zitten steeds vaker op één lijn. Toch denkt de ict-afdeling de business beter te begrijpen dan dat daadwerkelijk het geval is.

Een en ander blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit, gesponsord door BMC Software. Twee jaar geleden vond ongeveer twintig procent van de ondervraagden dat it en business goed op één lijn zaten. Van de ondervraagde ict’ers is 55 procent het daarmee eens. Onder niet-ict’ers ligt dat percentage op 40 procent. Vooral in de financiële sector zitten ict en business nu veel meer op één lijn.

Ict en business verschillen van mening als het gaat om de reden waarom ze niet op één lijn zitten. Zo vindt een groot deel van de ict-respondenten dat de business niet altijd duidelijk voor ogen heeft hoe ict de bedrijfsstrategie moet ondersteunen. 60 procent van de ict-ondervraagden vindt dat een belangrijke reden. Bij de respondenten die niet werkzaam zijn in de ict geeft 46 procent dit op als een belangrijke reden.

Een groot deel van de ondervraagden denkt dat chief information officers (cio’s) steeds vaker betrokken worden bij de bedrijfsstrategie. Toch denkt nog ongeveer een kwart van de ondervraagden dat de invloed van de cio de komende jaren niet groter zal worden. 70 procent denkt de cio nog dit jaar meer invloed zal krijgen.

De helft van de respondenten zegt dat de cio verantwoording aflegt aan de ceo van het bedrijf. Dat is een lager percentage dan in 2006, toen legde nog ongeveer 60 procent van de cio’s verantwoording af aan de ceo.

Cio’s hebben nog altijd weinig te zeggen over ict-investeringen in het bedrijf. Slechts 30 procent van de ondervraagden zegt dat de cio het definitieve besluit maakt over een ict-investering. Twee jaar geleden was dat nog 19 procent. Toch worden cio’s aansprakelijk gehouden voor als ict-projecten mislukken. Van de respondenten houdt 46 procent de cio aansprakelijk voor het succes van een it-project.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content