KMO heeft geen benul van de cloud

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Concepten als cloud computing en software-as-a-service (saas) zijn nog nauwelijks ingeburgerd bij de Belgische kmo’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van zelfstandigenorganisatie Unizo bij 683 kmo’s (‘ICT bij de kmo, een stand van zaken anno 2011′). Slechts 14,8 procent van hen waagt zich al in de cloud. Anders gezegd: meer dan 8 op 10 kmo’s laten de cloud aan zich voorbij gaan. Volgens Unizo wijst dat op de nood aan cloudoplossingen die op maat van de kmo gemaakt zijn. “Die kunnen voor kmo’s belangrijke voordelen opleveren omwille van hun schaalbaarheid en lage onderhoudskost”, klinkt het in de aanbevelingen op het einde van de studie.

Concepten als cloud computing en software-as-a-service (saas) zijn nog nauwelijks ingeburgerd bij de Belgische kmo’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van zelfstandigenorganisatie Unizo bij 683 kmo’s (‘ICT bij de kmo, een stand van zaken anno 2011’).

Slechts 14,8 procent van hen waagt zich al in de cloud. Anders gezegd: meer dan 8 op 10 kmo’s laten de cloud aan zich voorbij gaan. Volgens Unizo wijst dat op de nood aan cloudoplossingen die op maat van de kmo gemaakt zijn. “Die kunnen voor kmo’s belangrijke voordelen opleveren omwille van hun schaalbaarheid en lage onderhoudskost”, klinkt het in de aanbevelingen op het einde van de studie.

“Keerzijde van de medaille is dat het bij SaaS vaak gaat om gestandaardiseerde software. De aanbieders van deze oplossingen doen er dan ook goed aan om de behoeften van kmo’s duidelijk in kaart te brengen, oplossingen aan te bieden die bij deze behoeften zeer nauw aansluiten en tevens te waken over een geoptimaliseerde kosten-batenverhouding.”

84 procent van de kmo’s heeft niemand in huis die voltijds met ict bezig is. Wanneer er problemen opduiken, stapt ongeveer de helft van de bedrijven onmiddellijk naar z’n vaste ict-partner/-leverancier. 87,7 procent van de kmo’s stelt geen jaarlijks ict-budget op. Nog uit de studie blijkt dat meer dan 7 op 10 kmo’s nog niet werken met elektronische facturatie, dat slechts 13,6 procent van de kmo’s een webshop heeft opgezet en dat tweederde enkel ‘closed source’ software in huis heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content