Kmo’s lusten e-factuur niet

Elektronische facturatie is relatief goed geïntegreerd in de financiële processen van grote ondernemingen, maar wordt voorlopig nog gemeden door de meeste kmo’s. Dit is een van de voornaamste bevindingen van de EU e-Invoice expertengroep.

Elektronische facturatie is relatief goed geïntegreerd in de financiële processen van grote ondernemingen, maar wordt voorlopig nog gemeden door de meeste kmo’s. Dit is een van de voornaamste bevindingen van de EU e-Invoice expertengroep.

“De papieren factuur heeft haar tijd gehad. Daarvan moeten de bedrijven en dan vooral de kmo’s worden overtuigd,” aldus Bo Harald, voorzitter van de groep Europese experten die belast is met het onderzoek naar de technische en juridische voorwaarden voor het gebruik van de elektronische factuur in de EU-lidstaten. De papieren factuur weegt te zwaar op het milieu en is te arbeidsintensief om nog te worden gebruikt. Ze is jaarlijks verantwoordelijk voor een verbruik van 400.000 ton papier, 2700 ton inkt en 160 miljoen ton aardolie. Volgens de expertengroep zal de elektronische factuur een halt toeroepen aan deze verspilling en een besparing van 238 miljard euro opleveren.

Voor het zover is, moeten echter nog heel wat hindernissen uit de weg worden geruimd: moeilijk te kwantificeren kosten en opbrengsten voor de ondernemingen, complexe en nog niet gestandaardiseerde technologie, het ontbreken van een Europese regelgeving en van sluitende oplossingen voor de problemen van integriteit en authenticatie. Daardoor blijven kmo’s vasthouden aan de papieren factuur en talmen ze met de invoering van de elektronische versie in hun procedures. “Kmo’s en consumenten zijn onmisbare schakels in het succes van de elektronische factuur”, onderstreept Bo Harald. ” En banken zijn belangrijk om hen zover te krijgen. Zij beschikken over de nodige infrastructuur en ervaring om van de elektronische factuur een voordelige, veilige en snelle oplossing te maken.”

In België heeft Isabel grote inspanningen geleverd om het gebruik van de elektronische factuur te vergemakkelijken. De ‘Zoomit ‘-oplossing is geïntegreerd in de programma’s voor internetbankieren van de meeste banken en dezelfde standaard wordt gebruikt voor B2B- en B2C-transacties. ” De elektronische factuur moet even eenvoudig zijn als elektronisch bankieren,” dixit Christian Luyten, woordvoerder van Isabel. Ook de overheid kan het gebruik van e-invoice aanmoedigen, vindt de expertengroep. In Denemarken, Zweden en sinds kort ook Italië zijn leveranciers aan de overheid verplicht hun facturen elektronisch door te sturen als ze betaald willen worden. Tegen 2010 zal deze verplichting in 15 EU-lidstaten een feit zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content