Koen Geens wil telefoons aftappen van zij die oproepen tot terrorisme

© Belga

Minister van Justitie Koen Geens wil de ‘aftapwet’ uitbreiden. Niet alleen verdachten moeten afgetapt kunnen worden, maar ook zij die opleidingen voor een aanslag geven en volgen en zij die oproepen tot terrorisme.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de telefoongesprekken afluisteren van wie terrorisme aanmoedigt, schrijft De Standaard.

De huidige ’taplijst’ bevat de misdrijven waarvoor de politie de telefoongesprekken van een verdachte mag afluisteren. Terrorisme staat daar wel op, maar dan alleen in de klassieke omschrijving: het plannen, ondersteunen, financieren of uitvoeren van een aanslag.

Definitie terrorisme is uitgebreid, maar nog niet in de wet

In 2013 werd de definitie van terrorisme gevoelig uitgebreid. Sindsdien valt het volgen of geven van een opleiding met de bedoeling een aanslag te plegen ook onder terrorisme, net zoals oproepen tot terrorisme en rekrutering.

Maar die uitbreiding is nog niet doorgesijpeld in de ’tapwet’, zegt de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens in De Standaard. ‘De bedoeling is om de huidige misdrijven in verband met terrorisme toe te voegen aan de lijst van misdrijven waarvoor telefoontap mogelijk is.’

Belgische speurders vragen echter vooral om online gesprekken te kunnen afluisteren en te mogen (terug)hacken, aangezien terroristen nog amper met elkaar zouden bellen. De wetgeving moet dringend worden aangepast, zeggen ze.

David Cameron wil achterpoort in versleutelde berichten

Technologiebedrijven hebben de encryptie van hun berichten- en clouddiensten in dit post-Snowdentijdperk alsmaar verbeterd. Maar in het licht van de terroristische aanslagen in Frankrijk, wil Brits premier David Cameron dat berichtendiensten als WhatsApp het mogelijk maken voor inlichtingendiensten om apps, tweets en statusupdates te ontsleutelen. Doen ze dat niet, dan dreigt hij ermee die diensten te verbieden. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content