Koen Geens wil toegang tot privéberichten op Whatsapp, Facebook en Skype

Koen Geens, minister van Justitie © Belga

Als het aan minister van Justitie Koen Geens ligt, kunnen binnenkort ook chatsessies op Facebook of gesprekken via Skype of WhatsApp worden afgetapt.

Gisteren klonk het nog dat de zogenaamde tapwet moet worden uitgebreid om ook van toepassing te zijn op de meer recente terroristische misdrijven. Daarbij laten Belgische speurders verstaan dat ze graag ook online gesprekken willen afluisteren en waar nodig kunnen (terug)hacken.

De Morgen schrijft vandaag dat Geens die lijn volgt, en dat inlichtingendiensten vandaag websites onderzoeken als daar redenen voor zijn. Al ligt de focus in eerste instantie op het publieke deel van die sites, met het oog op de privacy.

Maar Geens wil de mogelijkheden bekijken om ook privéberichten op Facebook, Skype of Whatsapp te onderscheppen als het gaat om terroristen of rekruteerders van terroristen. Daarbij merkt De Morgen op dat de Vereniging van Onderzoeksrechters vragende partij is om de huidige wetgeving aan te passen aan de moderne realiteit.

Praktisch haalbaar?

De vraag is niet onlogisch, want de kans is klein dat wie een terreurdaad plant, de praktische uitwerking bespreekt via een openbare Facebookstatus. Maar het is wel niet duidelijk hoe makkelijk het onderscheppen van dergelijke privéberichten is. Zo laat de Britse premier Cameron deze week verstaan dat hij overweegt toepassingen zoals WhatsApp te verbieden omdat ze niet kunnen onderschept worden door de overheid.

De opzet van een verbod is goed bedoeld, maar in praktijk schiet het zijn doel voorbij. Zo is het onwaarschijnlijk dat terroristen stoppen met het gebruik van dergelijke communicatietools omdat ze plots verboden zijn. Daarnaast zijn er genoeg alternatieven om geëncrypteerd te communiceren, waarvan soms zelfs de broncode vrij beschikbaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content