Koksijde streamt gemeenteraden live

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vanaf 18 oktober zijn de Koksijdse gemeenteraden live te bekijken op de gemeentelijke website.

Vanaf 18 oktober zijn de Koksijdse gemeenteraden live te bekijken op de gemeentelijke website.

“Van de lokale besturen zijn we de eerste in het land die geluid én beeld zullen streamen”, vertelt Mario Wuyts, ict-verantwoordelijke van de gemeente Koksijde. “Het systeem dat wij aanschaffen wordt wel al gebruikt in het Vlaams Parlement en de Europese Commissie.” Belgacom won de aanbesteding. De telecomreus werkt daarvoor samen met de West-Vlaamse bedrijven Televic (Izegem) en Streamovations (Oostende).

“We hadden via Televic in onze ‘cockpit’ (de ellips waar de gemeenteraad samenkomt, nvdr) al een systeem van microfoons laten installeren. Elk gemeenteraadslid heeft een ID-kaart. Het systeem herkent dan automatisch wie achter de microfoon zit. Dat hebben we nu verder uitgebouwd met een camerasysteem: als iemand spreekt, focust 1 van de vier camera’s (JVC) op de locatie van die microfoon.” Alles wordt met het H264-protocol gestreamed. “We wilden toch ook mee zijn met de evolutie in de mobiele wereld.”

Voor de hardware (voornamelijk Televic) is 30.000 euro begroot, voor de streamingtechnologie van Streamovations 37.000 euro en voor de hosting en het onderhoud door Belgacom 20.000 euro per jaar. Het contract loopt over 4 jaar.

“Alle beelden komen in een archief terecht op onze site”, legt Wuyts nog uit. “Ik ga ervan uit dat dat het meeste succes zal hebben. Mensen die zich voor een specifiek agendapunt van de gemeenteraad interesseren, kunnen dan die pakweg 10 minuten beeld gaan opzoeken en de discussie volgen. De drempel naar de gemeenteraad ligt zo toch een pak lager.”

Opmerkelijk is trouwens dat het streamingsysteem ingebouwd is in een flightcase. “Zo kunnen we deze investering zo breed mogelijk ten gelde maken op allerhande evenementen. Ik denk bijvoorbeeld zelfs aan huwelijksvieringen, zodat familieleden in het buitenland de ceremonie zullen kunnen meevolgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content