Koopt Microsoft Skype? (update)

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Softwarereus Microsoft heeft tussen de 7 en 8 miljard dollar veil voor internettelefoniedienst Skype. Dat heeft de (doorgaans goed ingelichte) zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) vernomen van bronnen dicht bij het dossier. Als de deal doorgaat zou dat één van de grootste overnames ooit zijn voor Microsoft. Volgens de krant zou de deal vandaag al kunnen worden aangekondigd. Maar Microsoft-woordvoerder Edward Claessens zegt nog niets te hebben gehoord van het Amerikaanse hoofdkwartier. Ook de WSJ kreeg geen commentaar bij Skype en Microsoft.

Softwarereus Microsoft heeft tussen de 7 en 8 miljard dollar veil voor internettelefoniedienst Skype. Dat heeft de (doorgaans goed ingelichte) zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) vernomen van bronnen dicht bij het dossier. Als de deal doorgaat zou dat één van de grootste overnames ooit zijn voor Microsoft.

Volgens de krant zou de deal vandaag al kunnen worden aangekondigd. Maar Microsoft-woordvoerder Edward Claessens zegt nog niets te hebben gehoord van het Amerikaanse hoofdkwartier. Ook de WSJ kreeg geen commentaar bij Skype en Microsoft.

Voor Microsoft is een overname van de populaire ip-telefoniedienst een manier om zijn aanwezigheid op de grote internetmarkt te versterken. Het softwarebedrijf timmert daar al jaren aan de weg, met diensten als Windows Live (online mail, messenger, documenten, foto’s, …) en zoekmachine Bing. Toch domineert vooral Google die markt nog steeds.

Microsoft zou Skype bovendien niet alleen kunnen gebruiken binnen zijn Windows Live Services, maar ook voor zijn unified communications-aanbod Lync (de nieuwe naam voor Office Communication Server). Ook op de mobiele markt – binnen het Windows Phone 7-platform – zou Skype een sterke differentiërende factor kunnen zijn voor Microsoft.

Skype zou vandaag ruim 660 miljoen geregistreerde gebruikers tellen, onder wie 8,8 miljoen betalende. Het bedrijf draait een omzet van 860 miljoen dollar en maakt 7 miljoen dollar verlies.

Voor Skype zou dit een zoveelste mijlpaal zijn op een nogal hobbelig parcours. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door Niklas Niklas Zennstrom and Janus Friis. Twee jaar later werd het bedrijf verkocht aan eBay voor 2,6 miljard dollar. In 2009 deed eBay 70 procent van Skype weer van de hand, voor 2,75 miljard dollar, aan een groep privé-investeerders. De voorbije maanden werkte het bedrijf aan een beursgang en doken heel wat geruchten op over gesprekken met Google, Facebook en zelfs Cisco.

Update: Microsoft heeft het nieuws bevestigd. Meer hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content