‘Kortingen op gsm en internet voor lage inkomens zwaar onbenut’: slechts 1.807 aanvragen voor sociaal internettarief

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn © Belga Image

De speciale kortingen op gsm en internet voor lage inkomens blijven zwaar onderbenut, zo blijkt uit cijfers van CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.

Ouderen, mindervaliden met een laag inkomen en leefloners kunnen kortingen voor telefonie of internet aanvragen, maar blijkbaar vinden ze steeds moeilijker de weg naar zo’n sociaal tarief. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Merendeel vroeg korting op vaste telefoon

Het aantal mensen dat er gebruik van maakte, nam in 2014 opnieuw fors af. Het overgrote merendeel van de aanvragers – 283.652 mensen of 92 procent – vroeg een korting aan voor de vaste telefoon. Voor gsm en internet liepen amper aanvragen binnen: 18.000 mensen kregen een sociaal tarief voor mobiele telefonie, 1.807 mensen enkel en alleen voor internet en 2.542 mensen voor internet én telefonie.

Roel Deseyn: ‘Systeem werkt niet naar behoren’

Volgens CD&V-Kamerlid Roel Deseyn is het duidelijk dat het systeem niet naar behoren werkt. “De sociale korting komt op deze manier niet bij de mensen terecht die het werkelijk nodig hebben.”

De Croo belooft systeem te moderniseren

Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) belooft het systeem te moderniseren, maar wacht nog op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Als die beslist dat mobiele telefonie geen ‘universele dienstverlening’ is, moet de federale regering zelf instaan voor de financiering van het systeem, terwijl de operatoren nu de kosten moeten dragen.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content