KPMG: Europese bedrijven investeren steeds meer geld in fintech

© istock

Europese ondernemingen stoppen met hun investeringsfondsen steeds meer geld in startups die actief zijn met fintech, technologische innovatie in de financiële sector. De bedrijven hebben dit jaar al voor een bedrag van $ 647 miljoen in fintech startups geïnvesteerd.

In 2016 werd gedurende het gehele jaar 419 miljoen dollar in dit soort startende bedrijven gestoken. Ook het aandeel van ondernemingen in het aantal transacties blijft stijgen. Bedrijven zijn tot nu toe goed voor 20% van het totale aantal deals. Vorig jaar was dit nog 13%. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere drie maanden uitvoert naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

Ook durfkapitalisten actief

De totale investeringen in Europese fintech startups daalden van $ 2 miljard in het tweede kwartaal tot $ 1,66 miljard in derde kwartaal van 2017. Naast ondernemingen met hun investeringsfondsen waren ook durfkapitalisten in de afgelopen drie maanden actief. Zij namen in het derde kwartaal een bedrag van ruim $ 700 miljoen voor hun rekening, een toename van ruim $ 200 miljoen vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar.

Wereldwijd namen de investeringen licht af, van $ 9,3 miljard in het tweede kwartaal tot $ 8,2 miljard in het derde kwartaal van dit jaar. Amerikaanse investeerders waren met een bedrag van $ 5 miljard en 142 transacties het meest actief. Azië was goed voor $ 1,21 miljard en 41 transacties.

Verenigd Koninkrijk blijft hotspot

In Europa was Duitsland in het derde kwartaal goed voor het grootste volume aan investeringen. Van Wylick: “Dat komt door de buyout van ConCardis, waarmee een bedrag van ruim $ 800 miljoen gemoeid was. Overigens is Duitsland bezig om verspreid over het land een aantal initiatieven op het gebied van innovatie te ontwikkelen, initiatieven die tot doel hebben om financieel-technologische innovatie op grotere schaal op de kaart te zetten.

Naast Berlijn zien we nu ook fintech hubs verschijnen in München, Hamburg en Frankfurt. In Europa blijft het Verenigd Koninkrijk echter de ‘hotspot’ voor fintech-investeringen.

Ondanks de zorgen over de gevolgen van Brexit vormt Londen nog altijd het centrum van de Europese activiteiten. En hoewel nieuwe startups ook naar andere Europese centra kijken dan alleen Londen, gingen zeven van de tien grootste Europese transacties in de afgelopen drie maanden naar startups die in Londen gevestigd zijn. Naar Prodigy Finance bijvoorbeeld, maar ook naar Neyber, Monitise en Revolut.”

Meer oog voor ‘open banking’

Van Wylick verwacht dat toenemende regelgeving en de op handen zijnde invoering van PSD2 ervoor gaan zorgen dat regtech en allerlei oplossingen voor ‘open banking ‘ de komende maanden steeds meer op het netvlies van investeerders zullen komen.

“Banken zien open banking steeds meer als een kans. De vraag is echter of ze een goed beeld hebben met welke fintech startups ze moeten samenwerken om deze kansen ook echt te verzilveren. Daarnaast zullen bedrijven meer geld gaan steken in insurtech, de technologische vernieuwing in de verzekeringssector. Hier lijken samenwerkingsverbanden met andere bedrijven het aangewezen middel om goed te kunnen omgaan met de complexiteit van deze sector.”

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content