KPN heeft al 10 procent van Getronics in handen

Sinds het bod van maandag op Getronics heeft KPN al een tiende van het bedrijf in handen. Nog 70 procent van de aandelen te gaan…

Sinds het bod van maandag op Getronics heeft KPN al een tiende van het bedrijf in handen. Nog 70 procent van de aandelen te gaan…

Als het Nederlandse telecombedrijf KPN 80 procent van de Getronics-aandelen in handen krijgt, zal de transactie doorgaan. KPN biedt 6,25 euro per aandeel, of in totaal 766 miljoen euro.

Analisten blijken verdeeld te zijn over de kwaliteit van het bod van KPN. De ene houdt al meer rekening met een vijandig tegenbod dan de andere. Dat wijst er in elk geval op dat de speculatie hoogtij zal vieren.

Overigens is er op korte tijd al heel wat gepalaverd over het nieuws. De Tijd maakte net als Data News de vergelijking met Belgacom-Telindus, maar trok die nog wat verder door. “Een eventuele fusie tussen KPN en Belgacom wordt daardoor zinvoller. Telindus en Getronics zijn vergelijkbare bedrijven, waardoor de synergievoordelen tussen KPN en Belgacom toenemen.” In elk geval verhoogt de concurrentie voor Belgacom-Telindus in België.

Het Nederlandse onderzoeksbureau Ame Research zegt vandaag dat het “puur defensief bod een reële omzetdaling maskeert” die beide bedrijven tot een fusie dwingt. Volgens Ame is de fusie van de financieel zwakke bedrijven goed voor beide. Bovendien, zo klinkt het, “is het bod van KPN op Getronics toe te juichen vanuit het perspectief van behoud van een origineel Nederlands ict-concern. De herstructurering moet dan wel krachtig doorgaan en KPN wordt daardoor een aantrekkelijker partij om zelf overgenomen te worden.”

Partner Content