KPN koopt Tele2

De Nederlandse operator KPN koopt de Belgische activiteiten van Tele2/Versatel België voor 95,38 miljoen euro. Daarmee keert KPN terug in de vaste telefonie en in internetdiensten op de Belgische markt.

De Nederlandse operator KPN koopt de Belgische activiteiten van Tele2/Versatel België voor 95,38 miljoen euro. Daarmee keert KPN terug in de vaste telefonie en in internetdiensten op de Belgische markt.

KPN was al eigenaar van de Belgische mobiele operator Base. Overigens werkten Base en Tele2 al samen in een mvno-overeenkomst. Tele2 boekt een eenmalig verlies van 7,5 tot 9,6 miljoen euro op de transactie. Vorige week bleek dat ook Telenet één van de gegadigden was voor de overname van het telecombedrijf, maar de Mechelaars haalden het dus niet.

Volgens Tele2 hadden de Belgische activiteiten eind juni ongeveer 200.000 klanten voor vaste telefonie en 125.000 internetklanten via adsl. Tele2/Versatel had naar eigen zeggen vorig jaar 147,9 miljoen euro omzet en een negatieve bedrijfskasstroom (ebitda) van -6 miljoen euro. In de eerste helft van 2007 was de omzet 65,4 miljoen euro en de negatieve bedrijfskasstroom -3,64 miljoen euro.

Tele2 komt als aparte entiteit onder dak bij de divisie KPN Mobile international, waaronder ook Base valt. Het management van Tele2 (lees: onder meer Grégoire Dallemagne) behoudt z’n stoel.

“Dankzij deze overname en de recente aankoop van Allo Telecom heb ik er het volste vertrouwen in dat Base nu de distributie- en verkoopschaal heeft om zijn activiteiten in België verder winstgevend te kunnen uitbreiden,” zegt Stan Miller, als lid van de Raad van Bestuur van KPN verantwoordelijk voor internationale mobiele activiteiten, in een persbericht. “Ik ben van mening dat de overgang van vast naar mobiel, in combinatie met het aanbieden van breedbandpakketten, Base een concurrentievoordeel zal opleveren. Base zal die mogelijkheden, als onderdeel van zijn strategie, door partnerships verder uitbreiden.”

De Raad voor de Mededinging moet zijn zegje nog doen over de overname, maar vermoedelijk wordt dat oordeel positief. “KPN heeft de middelen om een echt alternatief te worden voor Belgacom en Telenet,” zegt Dirk Peeters, de gedelegeerd bestuurder van Easynet in België. Easynet, een deel van de gelijknamige internationale groep, is vooral actief in datanetwerken voor kmo’s. Peeters werkte in het verleden achtereenvolgens voor KPN Belgium, Scarlet en Telenet. “Mits de integratie goed gebeurt, heb je daar ook een potentiële nummer twee in de zakelijke markt, zeker in combinatie met Getronics,” voorspelt hij. KPN is op koers om het informatica- en communicatiedienstenbedrijf Getronics, een concurrent van Telindus, over te nemen.

KPN verkocht in de telecomcrash van 2001 zijn Belgische activiteiten aan het huidige Scarlet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content