KPN stelt digitale tv-aanbod voor

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

KPN Group Belgium lanceert Snow: een aantrekkelijk geprijsde bundel van digitale tv, vaste telefonie en vdsl2-internet.

Toen eind september vorig jaar bekend raakte dat Belgacom en KPN Group Belgium een commerciële wholesaleovereenkomst van vijf jaar gesloten hadden voor de levering van vaste breedbanddiensten “en aanverwante diensten”, was het eigenlijk al duidelijk dat KPN zinnens was om digitale televisie aan te bieden in België. Jos Donvil, ceo van KPN Group Belgium, bevestigde dat enige tijd later ook.

Snow

Ondertussen is het telecombedrijf klaar voor de commerciële lancering. Onder de merknaam ‘Snow’ zal een bundel van digitale televisie, vaste telefonie en breedbandinternet verkocht worden. Snow ambieert de rol van prijsbreker of “challenger” zoals Donvil zelf zegt. Met 39 euro per maand voor dit ’triple play’ pakket – zonder bijkomende kosten voor kabel- of telefoonabonnement – oogt de prijs alvast goed.

Basisaanbod digitale tv

Het tv-basisaanbod omvat 32 zenders waaronder de grote Belgische zenders (al is Kanaal Z afwezig). Dat is merkelijk minder dan bij concurrenten Belgacom en Telenet, maar dat formuleert KPN anders. 81% van de consumenten bekijkt toch maar maximaal 25 verschillende tv-zenders, luidt de argumentatie. Extra kanalen kunnen à la carte of in pakketten aangekocht worden. Voor de installatie van de Snowbox-decoder (van de hand van Hybroad) en het gebruik van de modem (Sagem) betaal je wel een forse eenmalige kost van 199 euro, al voorziet KPN wel in een lanceringsaanbod van 99 euro. Maandelijkse huurkosten zijn er achteraf niet. Het technische tv-platform wordt geleverd door Alpha Networks, de moederholding boven operator Billi.

Wie ook ‘live tv’ op een pc of tablet wil bekijken, betaalt daar 3 euro extra voor per maand: een dienst die enkel op pc en iPad beschikbaar is – al zijn er wel al plannen voor Android – en enkel voor een beperkt aantal zenders. Bij Belgacom is zo’n vergelijkbaar aanbod (TV Overal) ook al betalend, bij Telenet is Yelo vooralsnog gratis (al komt daar binnenkort verandering in).

Internet

Zoals dus al bekend was, zal KPN voor de nodige connectiviteit beroep doen op deal met Belgacom. Waar vdsl2 beschikbaar is, zal Snow dus ook te verkrijgen zijn: 85% van de bevolking, aldus KPN. De beschikbaarheid wordt overigens nagegaan wanneer je online wil intekenen op het aanbod.

De internetsnelheid in het Snow-aanbod klokt af op 30 Mbps down en 2,5 Mbps up, en dat met een onbeperkt downloadvolume.

Telefonie

Tot slot hangt er ook een luik vaste telefonie aan Snow. In de bundel is onbeperkt bellen mogelijk naar vaste nummers in België tijdens het weekend en op weekdagen tussen 17 en 8 uur. Overigens is het uitdrukkelijk niét de bedoeling van KPN om op termijn ook een mobiel luik aan Snow te gaan koppelen.

KPN Group Belgium denkt dat in de Belgische markt plaats is voor een prijsbreker als Snow. Het leidt dat af uit de stijging van internet en tv met 21% over de afgelopen 6 jaar, terwijl de prijzen van mobiele telefonie in diezelfde periode met meer dan 40% gedaald zijn.

Snow zal vanaf 7 februari verkocht worden via www.snow.be, de Base-shops en de Allo-telecomwinkels. Over de doelstellingen van Snow op korte of middellange termijn wil KPN Group Belgium zich liever niet uitspreken. Of er ook een aanbod voor bedrijven komt, “is een mogelijkheid die zal worden bekeken”, aldus Sofie Bockaert, head of corporate communication.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content