KPN verkoopt dan toch zijn Duitse dochter E-Plus

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

KPN verkoopt zijn Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica. De Nederlandse operator ontvangt 5 miljard euro in contanten, en krijgt een belang van 17,6 procent in Telefónica Deutschland.

KPN verkoopt zijn Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica. De Nederlandse operator ontvangt 5 miljard euro in contanten, en krijgt een belang van 17,6 procent in Telefónica Deutschland. Het nieuws over de naderende deal tussen KPN en Telefónica lekte maandag al uit. Overigens was het moederbedrijf boven BASE vorig jaar al dicht bij een verkoop van E-Plus aan de Spanjaarden (in een poging om een vijandig bod van América Móvil van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim af te kunnen blokken), maar die deal ging op het laatste moment niet door, waardoor América Móvil alsnog een belang van 27,5 procent in KPN in handen kreeg.

Omdat Slim een verkoop van E-Plus niet zag zitten, leek het dossier voorlopig van de baan, tot vandaag. Er zijn verschillende redenen waarom KPN nu toch overgaat tot de transactie. In de eerste plaats is er de precaire financiële situatie van de operator. Onlangs nog moesten de Nederlanders op zoek gaan naar 4 miljard euro om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, en werd de uitkering van het dividend geschrapt.

Daarnaast vereisen ook de marktomstandigheden in Duitsland een demarche. Om het hoofd te kunnen bieden aan Deutsche Telecom en Vodafone, is er een sterke partij als de combinatie van E-Plus en Telefónica Deutschland nodig (goed voor een marktaandeel van 38 procent).

De transactie moet wel nog worden goedgekeurd door toezichthouders en door de aandeelhouders van KPN. De operator zal daartoe een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren.

KPN gaat er van uit dat de verkoop in het derde kwartaal zal zorgen voor een boekverlies van 1,3 miljard euro. De uiteindelijke omvang van de afschrijving hangt af van de waardering van het belang in Telefónica Deutschland. Tenslotte is het bedrijf ook van plan om de uitkering van zijn dividend te hervatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content