KPN verkoopt Getronics International

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

KPN gaat alle niet-Nederlandse activiteiten van Getronics verkopen.

De Nederlandse telecomreus KPN gaat alle niet-Nederlandse activiteiten van it-dienstenbedrijf Getronics verkopen aan buitenlandse investeerders.

KPN verkoopt de Europese en Aziatische (Azië-Pacific, kortweg ‘APC’) poten van Getronics aan het Duitse Aurelius, een investeerder die onder meer ook het merk Blaupunkt in z’n portfolio heeft. De Zuid-Amerikaanse activiteiten (‘LATAM’) gaan naar OpenGate Capital. Het Nederlandse deel van Getronics (nu ‘KPN Corporate Market’ genaamd) blijft bij KPN.

Aurelius haalt zo een it-dienstengroep binnen met een totale omzet van zo’n 450 miljoen euro binnen met ongeveer 2900 medewerkers. Dat deel van KPN heeft vestigingen in België, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Maleisië en Singapore en een ondersteunende serviceorganisatie in Nederland. KPN behoudt wel een minderheidsbelang die groep. OpenGate Capital koopt met Getronics LATAM een organisatie met vestigingen in Brazilië, Colombia en Mexico. Er werken 2000 mensen voor een omzet van 115 miljoen euro.

Wat de impact van de overname op de Belgische poot zal zijn, is nog niet duidelijk. Volgens de cijfers van de Nationale Bank behaalde die in boekjaar 2010 een omzet van ruil 98 miljoen euro met ongeveer 548 werknemers.

Beide transacties zullen waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2012 worden afgerond.

Nooit op de rails KPN kocht it-dienstenbedrijf Getronics in de zomer van 2007, in de periode dat het voor telecombedrijven helemaal in was om een it-dienstenbedrijf te integreren in de operaties. Toen al had Getronics moeilijkheden. KPN kreeg de firma nooit helemaal op de rails. In 2008 werd de BAS-afdeling van de hand gedaan, met Capgemini als koper, evenals de Business Solutions-poot. In 2009 werden er banen geschrapt. Voorbije zomer kondigde KPN nog eens een ontslagronde van 2000 à 2500 mensen aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content