Krachtigste desktop supercomputer gebouwd in Antwerpen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zijn er met de FASTRA II in geslaagd de krachtigste desktop supercomputer ter wereld te bouwen.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zijn er met de FASTRA II in geslaagd de krachtigste desktop supercomputer ter wereld te bouwen.

De supercomputer heeft de omvang van één pc, maar voert wetenschappelijke bewerkingen net zo snel uit als een cluster van honderden pc’s. De mini-supercomputer FASTRA II heeft 13 grafische kernen en een verwerkingscapaciteit van 12 biljoen operaties per seconde (teraflops) en is daarmee op dit moment de krachtigste reken-pc ter wereld. Het is de opvolger van de FASTRA, die vorig jaar al in Antwerpen werd ontwikkeld.

In hun onderzoek naar driedimensionale beeldvormingstechnieken worstelde de Antwerpse onderzoeksgroep IBBT-Visielab-UA regelmatig met rekencapaciteit. Het Visielab is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe rekenmethoden voor tomografie, een techniek om met medische scanners driedimensionale beelden van een patiënt te maken.

Met de FASTRA II, die werd ontwikkeld in samenwerking met de Belgische computershop Tones en hardwarefabrikant ASUS, kunnen tezelfdertijd veel scherpere beelden worden berekend dan met zijn voorganger. Bovendien verbruikt de FASTRA II honderd keer minder energie dan een traditioneel supercomputer-cluster, kan je hem onder de arm nemen en kost hij ‘slechts’ 6.000 euro.

U vindt alle details over Fastra II op http://fastra2.ua.ac.be/

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content