Kranten uit de hele wereld vertaald met één klik

Met ‘newspaper map’ vind je aan de hand van een geannoteerde Google Map kaart meer dan tienduizend kranten die je meteen kan laten vertalen.

Met ‘newspaper map’ vind je aan de hand van een geannoteerde Google Map kaart meer dan tienduizend kranten die je meteen kan laten vertalen.

De krantenwereldkaart is ontwikkeld door Great Name, een Zweeds bedrijf dat webdiensten ontwikkelt. De bedoeling is dat je aan de hand van de website newspaper map nieuws kan lezen vanuit een lokaal perspectief in je eigen taal.

Het bedrijf, gevestigd in Götenborg, indexeerde vrijwel alle kranten ter wereld en zette ze met kleurcodes per taal op de Google Map kaart. Klik je op de code, dan kun je ze laten vertalen door Google Translate. De geautomatiseerde vertalingen zijn niet altijd even bruikbaar, maar daar is uiteraard Google Translate verantwoordelijk voor.

Soms zijn ze zelfs ronduit hilarisch leert een willekeurige streekproef. De Argentijnse krant La Voz titelt in het Spaans: “Ryan Gosling es uno de los actores con mayor proyección en Hollywood.” En Google Translate maakt daar in het Nederlands het volgende van: “Ryan Gosling is een van de spelers met de grootste in Hollywood.” De acteur zal het graag horen…

Opvallend aan het krantenoverzicht op newspaper map is de wildgroei aan dagbladen in Europa en de beide Amerika’s, terwijl het kaartenlandschap van Rusland en China vrijwel maagdelijk leeg blijft. In het menu kan je ook een overzicht opvragen van historische kranten, al is dat zo goed als beperkt tot Zweden, het land van de makers, en de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content