Kredietcrisis remt overnames ict-sector niet

Ict-bedrijven die zich op het overnamepad bevinden trekken zich weinig aan van de mondiale kredietcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers.

Ict-bedrijven die zich op het overnamepad bevinden trekken zich weinig aan van de mondiale kredietcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers.

De mondiale kredietcrisis heeft nauwelijks gevolgen voor de fusie- en overnamemarkt binnen de ict-sector. Dat concludeert PriceWaterhouseCoopers (PWC) in Global Technology M&A Insight 2008, een onderzoek naar fusies en overnames in de technologiesector. De recente HP-EDS-deal kan dienen als mooie illustratie bij die analyse.

De waarde van overnames in de technologiesector steeg met 44 procent van 88 naar 127 miljard euro in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal afgeronde transacties nam met 24 procent toe tot een totaal van 713 overeenkomsten. De forse toename is vooral veroorzaakt door de grote vraag naar aanvullende en complete ict-oplossingen bij één leverancier.

Ook de rol van Azië, en dan met name India, is steeds dominanter. De waarde van Aziatische investeringsactiviteiten in Noord-Amerika is in 2007 14 keer groter dan in 2006 Aziatische bedrijven investeerden in Europa in 2007 3 keer meer dan een jaar eerder.

PWC noemt in het rapport ook een aantal fusie- en overnametrends voor de technologiesector. Volgens de onderzoekers zullen fusies en overnames zich de komende 12 maanden vooral concentreren rond grensoverschrijdende consolidaties in de software- en ict-dienstensector. Volgens de experts zullen bedrijfsmodellen die gebaseerd zijn op Software as a Service (SaaS) investeerders blijven trekken. “SaaS versterkt het uitbesteden van processen die voor bedrijven niet onderscheidend zijn.” Tot slot stellen de onderzoekers dat het streven van ict-bedrijven naar duurzaamheid een stimulans is voor fusies- en overnames.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content