‘Kremlin achter cyberaanval MH17-onderzoek’

© BELGA

Russische geheime diensten zaten in de herfst achter cyberaanvallen op de computers van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die zich boog over de MH17-ramp.

Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz) in een stuk over ‘de elektronische aanvallen die door inlichtingendiensten in Rusland worden aangestuurd’.

Het was bekend dat hackers ‘met waarschijnlijk een Russische achtergrond’ in oktober hebben geprobeerd de computersystemen van de OVV binnen te dringen. De BfV voert deze cyberaanval op als een voorbeeld van ad hoc cyberaanvallen van de Russische geheime diensten. Die worden naast de langdurige operaties in de cyberspionage uitgevoerd.

De aanval op de OVV werd met nepservers gedaan met de bedoeling inloggegevens van onderzoekers te bemachtigen. Dat zou overigens niet zijn gelukt.

Vlucht MH17 betrof een Maleisische Boeing 777 die uit Amsterdam was opgestegen met 298 mensen aan boord en boven het front in het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Niemand overleefde het. Er waren 196 Nederlanders aan boord.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content